Samen herdenken; een indrukwekkende 4 mei op het Vredesplein in Vroomshoop

Zondagavond verzamelden we ons op het Vredesplein in Vroomshoop. In stilte, met respect en verbondenheid, stonden we stil bij de slachtoffers van oorlog en geweld. Kinderen, ouderen, nabestaanden, veteranen en inwoners – kwamen in stilte samen.

We hoorden het indrukwekkende verhaal van Frederik Veneberg, geboren in onze eigen gemeente. Een arbeider, vader, weduwnaar – en uiteindelijk gevangene in Kamp Wöbbelin. Hij overleefde het kamp, maar stierf kort na de bevrijding. Zijn naam werd tachtig jaar lang niet genoemd. Maar zondagavond werd dat voor het eerst herdacht.

Wethouder Arjan Hof sprak namens het gemeentebestuur en benadrukte hoe bijzonder de 4 mei herdenking is. Precies 80 jaar geleden werd Nederland bevrijd. We herdenken de slachtoffers van oorlogen en vredesmissies, met oog voor de littekens die nog altijd voelbaar zijn – ook in Twenterand. De wethouder onderstreepte dat vrijheid niet vanzelfsprekend is en dat het aan ons is om die vrijheid te koesteren, door verhalen te blijven vertellen en op te komen voor elkaar. Vrijheid vraagt ruimte, respect en zorg, elke dag opnieuw. “Vandaag herdenken we – samen, met aandacht en respect

Tijdens de plechtigheid was er taptoe muziek van De Harmonie Vroomshoop, onder leiding van Harry ten Brinke. Kinderen van basisschool De Sleutel, die dit jaar het monument adopteerden, leverden een prachtige bijdrage, door het beurtelings voorlezen van het gedicht Hoe zou het zijn.

De krans- en bloemlegging was een moment van diepe eerbied. Elke krans vertelde een verhaal:

  1. Wethouder Arjan Hof en Lieke Hof legden de eerste krans namens het gemeentebestuur van Twenterand.
  2. Chayenne, Fae, Dion en Jayciël, leerlingen van De Sleutel, legden twee kransen: namens de schooljeugd én namens de Canadese bevrijders van de Manitoba Dragoons.
  3. De derde krans werd gelegd door Alwin van de Veen en Petrick Drenthen namens de Oranjevereniging Vroomshoop.
  4. Henk Slaghuis legde een bloemstuk namens het Rode Kruis Twenterand.
  5. Dustin Vieregge en Dyouri Auf der Haar legden een bloemstuk namens Jongerencentrum Het Front en ZorgSaam Twenterand.
  6. Vera Hoogland en Marian Hoogland legden bloemen namens de veteranen Twenterand.
  7. Ria de Boer en Riëtte Makkinga legden een krans namens de Dorpsraad Vroomshoop/Geerdijk.
  8. Fokko Stalman en Seine Poffers legden een bloemstuk namens de gezamenlijke kerken.
  9. Tot slot legde het 4 mei comité Vroomshoop zelf een krans – een moment van diepe symboliek.

Na het taptoesignaal door Johan Vos volgde de twee minuten stilte. Daarna zongen we samen twee coupletten van het Wilhelmus. Jeanine de Jong, adjunct van het 4 mei comité, sloot af met het gedicht Vrijheid.

ADVERTISEMENT

Pointnews wordt mede mogelijk gemaakt door:

Gerelateerde artikelen