Opnieuw winst DOS 37 in Twenterandderby tegen Den Ham

Vriezenveen – DOS’37 wist opnieuw een Twenterandderby in winst om te zetten, na de eerdere gemeentelijke onderonsjes tegen Vroomshoopse Boys en de heenwedstrijd in en tegen Den Ham. De Vriezenveense ploeg van de trainers Jeroen Niks en Geerten Brinkman deed in een wat stroperige derby wat er van hen verwacht werd tegen de nummer 10 van de 2e klasse J, Den Ham en behoudt de koppositie.

In de race blijven
DOS’37 kende zoals wel vaker dit seizoen, een ijzersterke openingsfase en Ronald te Morsche maakte een vroege goal. DOS’37 moest deze wedstrijd ook winnen, om in de race te blijven voor het kampioenschap in de tweede klasse J. Men trof opnieuw een zeer gedreven team in de persoon van de v.v. Den Ham. De Hammenaren spelen de laatste tijd goed voetbal en wilden dit ook tegen de geel-zwarten etaleren, maar de thuisploeg ging er na twee keer 45 minuten, met de punten vandoor. DOS’37 won met 2-0 door kopdoelpunten van Ronald te Morsche en Senna Silva van der Veen.

250 duels voor DOS’37-doelman Nitert
DOS’37-doelman Patrick Nitert speelde tegen Den Ham zijn 250e officiële wedstrijd in de hoofdmacht van DOS’37. Zijn debuut was op woensdag 24 augustus 2011 in de bekerwedstrijd tegen Stevo uit Geesteren. In twaalf seizoenen tijd is de 30-jarige goalie uitgegroeid tot een waar fenomeen en één van de beste doelmannen ooit in het vlaggenschip van DOS’37. Ook in deze drukbezochte Twenterandderby stond de sympathieke goalie zijn mannetje en werd hij voor aanvang van de wedstrijd gehuldigd door DOS’37-voorzitter Harold Schreur. Een welverdiende ovatie viel Patrick Nitert ten deel, van het bijna 600-koppig publiek!

Wijzigingen in de basisopstelling
Op een regenachtige eerste aprildag vond de Twenterandderby plaats in Vriezenveen. De nummer 1 tegen de nummer 10 in de competitie van de 2e klasse J. DOS’37 wist wat haar te doen stond tegen de Hammer ploeg. In de beginfase liet DOS’37 ook zien waarom ze bovenaan staan in deze competitie. Er werd in een hoog tempo, goed positiespel gespeeld en juiste crosspasses gegeven op de snelle buitenspelers Shakki Mohamed en Koen Nijkamp. De technische staf was, evenals de fanatieke aanhang van de geel-zwarten, blijkbaar toch niet even gelukkig met het vertoonde spel de laatste wedstrijden en had enkele wijzigingen doorgevoerd in de basisopstelling. Koen Nijkamp, die ten faveure van Senna Silva van der Veen speelde, had echter geen gemakkelijke middag tegen de eveneens snelle Hammer verdediger Randall van Haarst. De aanvoerder van DOS’37, Michel Kamphuis (hij keert volgend seizoen terug naar De Rohorst), was ook weer terug op het middenveld en dit ging ten koste van Twan Schoonewille.

Vroeg doelpunt DOS’37
Al in minuut 5 was het raak, door een goed opgezette aanval aan de rechterkant. Shakki Mohamed kreeg de bal aangespeeld en hij passeerde op sublieme wijze zijn tegenstander en gaf precies goed voor op Ronald te Morsche. De topscorer van DOS’37 kopte de, op een presenteerblad aangeboden bal via de binnenkant-paal binnen, 1-0. Opnieuw dus een mooi vroeg doelpunt voor de thuisploeg in deze Twenterandderby, zoals men wel vaker is gewend op Het Midden. DOS’37 speelde het eerste kwartier goed voetbal, maar kreeg echter geen echt uitgespeelde kansen, mede dankzij een goed geconcentreerde verdediging van Den Ham. Na elf minuten spelen moest de thuisclub meteen al een teleurstelling verwerken, na het uitvallen van Hidde Boers, de man die in de uitwedstrijd op De Rohorst nog twee maal trefzeker was. Hij werd vervangen door Glenn Jansen.

Sterke fase Den Ham
Den Ham speelde zeker aardig mee, na het doelpunt van de Vriezenveners. Hun eerste goede mogelijkheid was in minuut 20. Een goed opgezette aanval, welke werd opgezet door Luuk Kuiper, aanvoerder en uitblinker aan Hammer-zijde, werd uiteindelijk prima gepakt door de jubilerende Patrick Nitert. Den Ham werd steeds brutaler en ging op zoek naar de gelijkmaker. Een aantal gevaarlijke counters van Den Ham leverde kleine kansjes op, maar tot echt doelrijpe kansen kwam niet. DOS’37 wist in de eerste 25 minuten een veldoverwicht te creëren, maar daarna ging het tempo weer omlaag, waarna de DOS-spelers er soms te makkelijk over dachten. De geel-zwarten hielden Den Ham hierdoor in leven, zonder dat de bezoekers veel grote kansen kregen, maar dat Den Ham de rest van de eerste helft een zeer sterke fase kende, staat buiten kijf.

Met 1-0 aan de thee
Den Ham was vooral dreigend bij hoekschoppen en vrije trappen, maar de solide verdediging van DOS’37, bleef met enig fortuin overeind. Toch leek DOS’37 in het eerste bedrijf ook een paar keer gevaarlijk te zijn, door cornerballen van Sander Thomas, maar deze werden goed verwerkt door de verdediging of keeper Jeffrey Ekkel van Den Ham. Tien minuten voor de thee zag het talrijke publiek nog een mooi opgezette aanval van de gasten, maar de afronding was ook deze keer niet goed genoeg. De bal vloog hoog over het doel en men ging dan ook rusten met een 1-0 voorsprong voor DOS’37.

Nat en glibberig veld
De tweede helft bleef het in de beginfase enigszins spannend. Beide ploegen gingen op zoek naar een doelpunt. Door het natte en glibberige veld werd het niet makkelijker voor de 22 acteurs, om de bal goed in bezit te houden. DOS’37 had optisch gezien wel meer balbezit, maar Den Ham oogde gevaarlijker met enkele uitbraken, maar tot echte mogelijkheden kwamen de wit-blauwen niet. Beide teams voerden enkele wissels door na een uur spelen, om via nieuw elan op zoek te gaan naar een doelpunt. Een van de wissels aan DOS-zijde was Jordi Brinkman, die in de plaats kwam voor Melvin Kemp. De ervaren verdediger speelt na anderhalf seizoen weer in het shirt van DOS’37, na een uitstapje in de USA, waar hij heeft gespeeld voor The Yellow Jackets uit Springfield, Massachusetts.

Strijden voor elke meter
Het was een echte Twenterandderby met veel publiek (ondanks het hondenweer) en met veel strijd en passie in de wedstrijd, zoals een derby hoort te zijn, met een uitstekend optreden van de jonge arbiter Delphin de Graaf uit Putten. Ondank dat het voetbal niet altijd even goed was, streden beide ploegen wel voor elke meter. In de 81e minuut was er eindelijk weer een goede mogelijkheid voor de DOS’ers. Een goede aanval waarbij Senna Silva van der Veen goed doorkwam op links en de bal strak voor zette op de mee opgekomen Mark van Pijkeren. De steeds beter spelende rechtsachter van DOS’37 wist de bal net niet goed te raken. Dit was een goede mogelijkheid om de wedstrijd definitief te beslissen.

 

Uiteindelijke beslissing
Uiteindelijk besliste DOS’37 de wedstrijd alsnog in minuut 87. Shakki Mohamed kreeg de bal aangespeeld en net als in de eerste helft bij het eerste doelpunt, gaf de uitstekend spelende Mohamed, een prima voorzet vanaf de rechterkant en plantte de bal perfect op het hoofd van Senna Silva van der Veen. Hij kopte de bal snoeihard binnen in het Hammer doel en zo bleef DOS’37 goede zaken doen voor het kampioenschap in de tweede klasse J. Opnieuw een uitslag in een Twenterandderby die in het voordeel van de Vriezenveners valt.

Actuele stand
DOS’37 blijft koploper in 2J met evenveel verliespunten als Gramsbergen en zij voelen de hete adem in de nek van Sparta E, die 1 verliespunt meer heeft. Na het derde gelijke spel van Nieuwleusen op rij, haakt deze ploeg (voorlopig) af met 7 verliespunten meer dan de koploper(s). Den Ham is qua verliespunten weer een-na-laatste, wat rechtstreekse degradatie inhoudt. De achterstand op de nacompetitieplekken bedraagt nu 1 verliespunt (op Enter Vooruit) en 9 verliespunten op de veilige 8e positie (op PH Almelo).

Inhaalprogramma
Aankomende week is er een inhaalronde in 2J en is DOS’37 dus vrij, in tegenstelling tot de twee overgebleven concurrenten. Het Enschedese Sparta speelt donderdagavond om 20.00 uur de inhaalwedstrijd bij Enter Vooruit en zaterdag 8 april neemt Gramsbergen het om 14:45 uur op in Nijverdal tegen De Zweef. De derde inhaalwedstrijd betreft een duel welke van belang is voor Den Ham en gaat zaterdag 8 april tussen Tubantia Hengelo en ON Almelo, aanvang 15:30 uur.

Oefenwedstrijd DOS’37
Donderdagavond 6 april oefent DOS’37 vanaf 20:15 uur op Het Midden tegen titelkandidaat NEO uit Borne (1e klasse Noord-zondag). De eerste competitiewedstrijd voor DOS’37 is zaterdag 15 april op sportpark De Werf in Enter, tegen “Vooruit” en Den Ham speelt dan thuis tegen De Zweef.

Wedstrijdstatistieken

Wedstrijd: DOS’37 – Den Ham 2-0 (1-0)

Doelpunt : (5’) 1-0 Ronald te Morsche, (87’) 2-0 Senna Silva van der Veen

Scheidsrechter : Delphin

ADVERTISEMENT

Pointnews wordt mede mogelijk gemaakt door:

Gerelateerde artikelen