Water in de tuin door je regenpijp afkoppelen

Op veel plekken stroomt regenwater nog rechtstreeks het riool in. Dit is jammer, want nu de zomerdagen steeds droger worden kan je tuin dat extra water goed gebruiken. Door je regenpijp af te koppelen zorg je dat dit schone regenwater niet meer naar het vuilwater-riool wordt afgevoerd, maar juist gebruikt kan worden tegen de verdroging van je tuin.

Het afkoppelen van je regenpijp betekent dat regenwater niet meer naar het riool maar de tuin instroomt. Dit is goed voor je tuin en de natuur, maar het is ook goed voor het riool. Door je regenpijp af te koppelen stroomt er geen regenwater in het riool en wordt het schone regenwater niet onnodig gezuiverd. Een afgekoppelde regenpijp zorgt ook voor minder druk op het rioolsysteem tijdens forse regenbuien.

Voor je begint
Als je een regenpijp afkoppelt, dan moet je zorgen dat het water wegstroomt naar een lager gelegen stuk tuin, weg van het huis. Door de regenpijp laag bij de grond door te zagen en het water via een goot te laten lopen, zorg je ervoor dat het water naar de gewenste plek stroomt. Een tuin met zandgrond neemt trouwens gemakkelijker water op dan een tuin met kleigrond. En als het grondwaterpeil van je tuin al erg hoog is, dan loopt het water niet snel weg.

Eenvoudige klus
Je regenpijp afkoppelen is vrij gemakkelijk. Wil je nog een bladscheider installeren, zaag de regenpijp dan op ongeveer 50 centimeter van de grond door. Wil je dat niet, dan kies je een plek net boven de grond. Zorg ervoor dat je nog genoeg ruimte hebt om een bocht of klep aan te sluiten. De plek waar de regenpijp de grond in gaat sluit je af met een tegel. Aan de onderkant van de afgezaagde regenpijp plaats je de bocht of klep. Zo kun je het water de juiste kant op leiden.

Opvangen
Je kunt er ook voor kiezen het water op te vangen in een regenton. Dan heb je tijdens drogere tijden water om je planten mee te bewateren. Let er wel op dat een regenton vol kan raken. Je moet er dus voor zorgen dat overtollig water weg kan, bijvoorbeeld met een overloopkraantje. Een andere optie is een regenwatervijver. Ook hier is het verstandig overtollig water af te voeren, bijvoorbeeld naar een sloot.

ADVERTISEMENT

Pointnews wordt mede mogelijk gemaakt door:

Gerelateerde artikelen