Stichting zoekt nieuwe Vrienden op informatieavond

Veel enthousiasme voor nieuwe woonvorm: Noaberhof Den HamAcht enthousiaste Hammenaren willen Den Ham een stukje mooier te maken. Zij nemen het voortouw in de realisatie van een zogenaamd ‘Noaberhof.’

Voorjaar 2023 raakte de groep geïnspireerd door het succes van Noaberhof Riessen, die een woonvorm wist te realiseren waarin het ‘noaberschap’ centraal staat. Noaberschap dat zich vertaalt in duurzaamheid, langer zelfstandig wonen, elkaar helpen en naar elkaar omzien, op een eigen plekje maar ook als onderdeel van de buurt.

Jurgen Haakmeester van de stichting legt uit: “Een Noaberhof is een woonvorm die al op veel plekken in Twente een invulling heeft gekregen. Wij denken dat er in Den Ham veel mensen graag in noaberschap samen willen wonen om zo te zorgen voor een plezierige woonomgeving, waar mensen langer zelfstandig thuis kunnen wonen en naar elkaar omzien.”

Medebestuurder Herman Haandrikman vult aan: “Ons doel is om Hammenaren bekend te maken met de mogelijkheden van een Noaberhof in Den Ham en samen ‘Noabers te metselen’ en een Noaberhof te realiseren.”

Voor wie?

Haandrikman: “Het Noaberhof is bedoeld voor mensen van alle leeftijden die elkaar graag af en toe helpen zonder knellende verplichtingen. Als echte Noabers dus!
Noaberschap draait om onderlinge verbondenheid, wederzijdse ondersteuning, samenwerking, delen en sociale cohesie. We willen met die kernwaarden een fysieke omgeving stimuleren waarin mensen gemakkelijk met elkaar kunnen praten, samenwerken, naar elkaar kunnen omzien en middelen kunnen delen.”

“Oud wordt ouder en wil comfortabeler wonen en ook zo lang mogelijk zelfstandig,” zegt Haakmeester. “Jong wil een kans op de woningmarkt, maar krijgt die niet. Wij willen die partijen samenbrengen in een nieuwe woonvorm: de Noaberhof. Voorop staan zelfstandigheid, privacy en noaberschap.”

Senioren zijn dus een belangrijke doelgroep. Maar daarnaast wil de stichting ook ruimte bieden aan starters en gezinnen met kinderen. Haandrikman: “Noaberschap is niet gebonden aan leeftijd, maar wordt vooral gesterkt door diversiteit en aandacht voor elkaar en ons dorp.”

Informatieavond

Op 15 november is er een informatieavond voor iedereen die interesse heeft om samen de nieuwe woonvorm te ontwikkelen en daarom Vriend van het Noaberhof wil worden.

De avond wordt gehouden in de voetbalkantine van Den Ham, de inloop is vanaf 19.30 uur en start om 20 uur. Het bestuur zal tekst en uitleg geven over hun initiatief, daarna zullen enkele vertegenwoordigers van Twentse Noaberhoven in het kort uitleg geven over het doel en (deels) realisatie van het hof in hun woonplaats. Na de pauze is er ruimte voor het stellen van vragen door bezoekers.

Haakmeester: “We stellen het op prijs als belangstellenden zich voor de tijd aanmelden via info@noaberhofdenham.nl, dan weten wij op hoeveel bezoekers we kunnen rekenen in de voetbalkantine.”

Het tweetal benadrukt tenslotte dat zij geen ontwikkelaar zijn van een nieuwbouwproject op een van tevoren vaststaande locatie. “Wij brengen louter enthousiaste Hammenaren bij elkaar om ze te informeren en te ondersteunen, waarna ze zelf aan de slag gaan met ontwikkeling en realisatie van het Noaberhof via collectief particulier opdrachtgeverschap (CPO).”

Meer informatie is te vinden op www.noaberhofdenham.nl

Op de foto het bestuur van de nieuwe stichting v.l.n.r.:
Jan Huisjes
Jurgen Haakmeester
Herman Haandrikman
Michiel van Haarst
Henk Jansen
Onder v.l.n.r.:
Martha van Abbema
Gert Kottier
Erwin Lette

ADVERTISEMENT

Pointnews wordt mede mogelijk gemaakt door:

Gerelateerde artikelen