Boomdeeldagen voor Twenteranders

Er komen weer Boomdeeldagen aan! Bewoners van het buitengebied van Twenterand kunnen dan met flinke korting bomen en zogeheten bosplantsoenplanten bestellen. De actie is onder meer bedoeld om de lokale biodiversiteit te versterken. De inwoners betalen een kwart van de normale prijs. De rest van de kosten nemen de provincie Overijssel en de gemeente Twenterand voor hun rekening.

Wethouder Arjan Hof is blij dat de actie ook in Twenterand wordt gehouden. “We doen dit samen met de provincie Overijssel en Landschap Overijssel”, legt Hof uit. “We willen onder meer de biodiversiteit versterken, met meer pollen- en nectarrijke bomen, struiken en vaste planten. Die zijn belangrijk voor bestuivende insecten, zoals bijen en vlinders. Ook vogels en kleine zoogdieren voelen zich beter thuis in een omgeving met kleurrijk en gevarieerd groen. Als je daar dus meer van aanplant, dan trekt dat meer insecten en vogels.”

Twenterands landschap
Die biodiversiteit bereik je volgens Hof ook door te zorgen voor meer schuil- en nestplekken. “In het buitengebied van Twenterand zien we veel bomen, struiken waar bessen aan groeien en dichtbegroeide hagen”, vertelt de wethouder. “Ik heb me laten vertellen door onze experts dat dit mooie plekken zijn voor vogels om in te nestelen, te schuilen en te eten. Insecten gedijen op die plekken schijnbaar ook beter. Dat typerende Twenterandse landschap willen we met deze actie versterken. Meer soorten insecten en vogels betekent meer biodiversiteit.”

Wees er snel bij
Tot woensdag 31 juli kunnen bewoners van het buitengebied zich inschrijven voor de actie. Het gaat om meerdere inheemse bomen of bosplantsoenplanten. Je kunt voor maximaal 1.000 euro bestellen en hoeft dan zelf maar 250 euro te betalen. Per gemeente is een beperkt budget beschikbaar. Aanvragen worden beoordeeld op volgorde van binnenkomst, dus wees er snel bij. De bestelling kan komende winter tijdens de Twenterandse Boomdeeldag worden opgehaald. Dat is op zaterdag 14 december. Kijk voor meer informatie op www.iedereeneenboom.nl.

ADVERTISEMENT

Pointnews wordt mede mogelijk gemaakt door:

Gerelateerde artikelen