Herinneringspaneel Luchtdrama 26 maart 1942 aan de Schottenweg tussen Westerhaar en Vriezenveen

Vanmiddag is een herinneringspaneel aan de Schottenweg tussen Westerhaar en Vriezenveen op initiatief Bert Sluijer van de Historische Vereniging Vriezenveen onthuld.

Bert is van jongs af aan al geïnteresseerd in de oorlogsgeschiedenis van Vriezenveen en omgeving en hij heeft vele jaren het innerlijke gevoel gehad om ‘iets’ te doen met het verhaal van deze Wellington en haar zes bemanningsleden. Als uitvoering werd gekozen voor het model ‘Kloosterhaar’ en wij waren zeer vereerd om mee te mogen werken aan de totstandkoming.
Op 26 maart 1942 vond hier een luchtdrama plaats. Een Britse Wellington bommenwerper werd door een Duitse nachtjager aangeschoten en kwam in de buurt van de Schottenweg neer.

De Wellington MK IC behoorde toe aan het 214 squadron van het Bomber Command van de Royal Air Force. Het vliegtuig was diezelfde avond rond 20.00 uur (Engelse tijd) opgestegen van vliegbasis Stradishall voor een bombardementsvlucht op Essen.
Die bewuste nacht wist de bommenwerper haar doel te bereiken en de bommenlast werd afgeworpen. De Wellington met als rompcode BU-G en registratienummer Z1143 werd
bemand door zes bemanningsleden (drie Australische en drie Britse). Al deze jongemannen kwamen bij deze crash om het leven.

Ons doel is om de herinneringspanelen van crashsites in onze omgeving verder uit te breiden en deze middels een auto en/of fietsroute te verbinden.

ADVERTISEMENT

Pointnews wordt mede mogelijk gemaakt door:

Gerelateerde artikelen