Let op er is weer een nieuwe babbeltruc

Criminelen zijn inventief, zo blijkt ook nu weer. De laatste dagen krijgen we steeds meer meldingen van een nieuwe manier van oplichten & insluipen. Hierbij zijn vooral de oudere en zwakkere medemensen het slachtoffer. Zit jij in deze doelgroep, of ken je mensen in deze doelgroep, lees dan vooral verder en zegt het voort!

De truc:
Het slachtoffer wordt gebeld door een anoniem nummer, of een voor het slachtoffer onbekend nummer. De persoon aan de telefoon stelt zich voor als zijnde politie (wij bellen natuurlijk ook doorgaans met een anoniem nummer, dus dat is op zich niet gek).

De ‘vermeende agent’ vertelt, dat zijn collega later die dag het slachtoffer zal komen bezoeken in het kader van de veiligheid. Er zullen namelijk sloten gecontroleerd worden. Later die dag komt er inderdaad iemand aan de deur, die zegt van de politie te zijn. Deze persoon is niet in uniform. En dat kan natuurlijk, want in enkele functies wordt vooral in burger gewerkt. Maar dat maakt het wel verwarrend.

Degene die aan de deur komt, checkt daadwerkelijk de sloten, maakt foto’s en wandelt zo de hele woning door. Vlot babbelend, maar ondertussen ook van alles meenemend!!
Een variant hierop is, dat ze een glad praatje hebben over de pinpas en die later op de dag komen ophalen. Hoe dan ook: in alle gevallen blijft het slachtoffer berooid achter.

En dat is wat we met z’n allen willen voorkomen met dit bericht. Het is vreselijk dat we allemaal zo argwanend in het leven moeten staan, maar we kunnen elkaar niet vaak genoeg waarschuwen. Daarom van onze kant het dringende advies om ook deze ‘truc’ weer breed te delen, niet alleen via Social Media, maar vooral face-to-face met potentiële slachtoffers.

Bron: Politie

ADVERTISEMENT

Pointnews wordt mede mogelijk gemaakt door:

Gerelateerde artikelen