Meldpunt 144 red niet alleen een dier

Er bestaat een verband tussen mishandeling van dieren en mishandeling van mensen. Door de band tussen mens en dier kunnen huisdieren een doelwit worden van daders van huiselijk geweld.
Een pleger van huiselijk geweld kan een huisdier lichamelijk mishandelen of als wapen inzetten om iemand aan te vallen. Het dier kan ook gebruikt worden om een slachtoffer te bedreigen, manipuleren, controleren, vernederen, bang te maken of te dwingen in de relatie te blijven.

Vaak beseffen mensen zich niet wat een huisdier voor iemand in nood kan betekenen. Huisdieren zorgen voor gezelschap, zekerheid, warmte en veiligheid. Wanneer een slachtoffer het geweld ontvlucht, maar het huisdier achterblijft bij de mishandelende (ex-)partner, houdt deze een machtsmiddel in handen om te chanteren en controleren. Slachtoffers van huiselijk geweld voelen zich daardoor soms gedwongen te kiezen tussen het blijven in een gewelddadige relatie of weggaan en de geliefde huisdieren achterlaten.

In Nederland zijn er gelukkig verschillende opvanglocaties waar je naar toe kan om een gewelddadige situatie te ontvluchten.

Wil je melding doen van dierenmishandeling- en/of verwaarlozing? Twijfel je over een situatie?
Bel ons dan op 144 of vul het online meldformulier in via www.politie.nl/144

Bron: Politie

ADVERTISEMENT

Pointnews wordt mede mogelijk gemaakt door:

Gerelateerde artikelen