Vergoeding patrijzennest voor boeren

Aan de zuidkant van Vriezenveen kunnen Twenterandse boeren sinds kort meehelpen met het beschermen van weidevogels. In dat gebied kunnen agrariërs aanspraak maken op subsidie voor weidevogelbeheer. Per beschermd weidevogelnest krijgt een agrariër een vergoeding van 125 euro van het Agrarisch Natuur- en Landschapsbeheer (ANLb).

De gemeente Twenterand draagt de patrijs een warm hart toe en heeft deze mooie vogelsoort een aantal jaren geleden geadopteerd. Met diverse initiatieven vanuit patrijzenproject “Wies met de patries” probeert Twenterand de huidige patrijzenpopulatie te vergroten. Helaas valt de patrijs buiten het weidevogelbeheer van het ANLb. Gemeente Twenterand heeft daarom besloten om, naast de weidevogels, de patrijs toe te voegen waar het gaat om legselbeheer.

Vergoeding
De gemeente roept boeren van harte op om mee te helpen de patrijs te beschermen. “Agrariërs die een patrijzennest ontdekken, kunnen helpen door het gewas in een straal van vijf meter rondom het nest te laten staan”, legt verantwoordelijk wethouder Arjan Hof uit. Hij hoopt dat veel boeren meehelpen. “Ze kunnen zo’n patrijzennest melden bij Agrarische Natuurvereniging Land&Schap. Zij voeren dan twee controles uit en na goedkeuring krijgt de betreffende boer een vergoeding van 125 euro van ons als gemeente.”

Melden!
Wie een patrijzennest wil melden, kan dat doen door een mail te sturen naar Bert Aman, adviseur bij Agrarische Natuurvereniging Land&Schap. Zijn mailadres is amanadvies@gmail.com. De nestgegevens worden ook gebruikt om beter inzichtelijk te krijgen waar de patrijzen zich precies bevinden aan de zuidkant van Vriezenveen.

ADVERTISEMENT

Pointnews wordt mede mogelijk gemaakt door:

Gerelateerde artikelen