Extra Traumahelikopter voor Oost-Nederland Een Stap Dichterbij

Na meer dan vijf jaar van lobbyen lijkt de wens voor een traumahelikopter in Oost-Nederland eindelijk vruchten af te werpen. Minister Pia Dijkstra van Medische Zorg heeft aangegeven dat er vóór de zomer een positief besluit zal worden genomen over de komst van een vijfde helikopter voor Nederland.

Als het plan doorgaat, zullen Twente, Achterhoek, Salland, Vechtdal en delen van de Veluwe niet langer verstoken blijven van acute traumazorg binnen een half uur. Momenteel moet de Duitse ADAC-heli vaak bijspringen in deze regio’s, maar met een vijfde Nederlandse helikopter zou dat niet meer nodig zijn.

Ziekenhuizen zoals MST in Enschede en Isala in Zwolle hebben al langere tijd geijverd voor de komst van een extra traumahelikopter. Paul Esveldt, heliplatformbeheerder van MST, merkt op dat momenteel de Duitse helikopter vanuit Rheine als eerste wordt ingezet, gevolgd door Münster en dan pas een Nederlandse Lifeliner.

Het besluit van het kabinet is nog niet definitief, maar minister Dijkstra lijkt zich inmiddels achter het idee van de vijfde traumahelikopter geschaard te hebben. Dit komt na jaren van erkenning dat Oost-Nederland, vooral in de weekenden en tijdens vakanties, gedeeltelijk niet goed wordt bediend met traumazorg.

Hoewel de standplaats voor de vijfde helikopter nog niet vastligt, blijft Vliegveld Teuge een optie, ondanks eerdere pleidooien voor Twente Airport. Volgens het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) heeft onderzoek de noodzaak van een extra traumahelikopter aangetoond, en zij juichen het toe dat het kabinet binnenkort een besluit neemt.

De investering in luchtmobiele traumazorg brengt echter aanzienlijke kosten met zich mee, met een eerder genoemd bedrag van 5 miljoen euro per jaar.

ADVERTISEMENT

Pointnews wordt mede mogelijk gemaakt door:

Gerelateerde artikelen