3 punten en periode voor Voorwaarts

Op zaterdag 30 september speelt Voorwaarts 1 thuis de inhaalwedstrijd uit de 2e periode tegen Avereest. Voor beide teams staat er veel op het spel aangezien beide teams strijden voor lijfsbehoud in de 4e klasse C en daarbij de 3 punten goed kunnen gebruiken. Voor Voorwaarts zit er nog een extra beladen tintje aan de wedstrijd, namelijk de mogelijkheid om periodekampioen te worden bij winst op Avereest.

Voorwaarts is sinds lange tijd redelijk compleet, Bernd Bove kan weer in de basis starten en de bank is gevuld met basis-waardige spelers waardoor trainer Eric Frankfort weer keuzes mocht maken. De nog maar 18-jarige (achteraf gezien prima leidende) scheidsrechter Wijn geeft om exact 14.30 het startsignaal en we zien in de eerste minuten 2 aftastende teams.
Voorwaarts is gewaarschuwd voor de snelheid op de rechterkant van Avereest, maar daar staat Thomas Olsman goed te verdedigen, waardoor al snel blijkt dat dit ‘gevaar’ waarschijnlijk vanuit momenten komt.

De eerste kans van de wedstrijd noteren we in de 8e minuut als Bernd Bove een kopbal iets te zacht richting het doel kopt, waardoor de keeper van Avereest de bal kan vangen. Toch zien we de wedstrijd in de richting van Voorwaarts kantelen. Voorwaarts zet veel druk en daardoor worden er regelmatig ballen op de helft van Avereest veroverd wat dan direct gevaar oplevert in de buurt van het doel van Avereest. Na een kwartier is het Wout Roelofs die dicht bij de openingstreffer is, maar zijn volley wordt nog net door de keeper van Avereest uit het doel getikt.

Diezelfde Wout geeft enkele minuten later een prima voorzet op Yarnick Boertje, die in het 16-metergebied voor zijn directe tegenstander komt en zijn inzet via de keeper net naast het doel ziet verdwijnen. Na 23 minuten krijgt Voorwaarts een vrije bal net buiten het 16-metergebied nadat de soms onnavolgbare Julian Slot onvrijwillig naar de grond was gewerkt. Lars Bove gaat achter de bal staan. Waar iedereen een bal richting de koppers bij de 2e paal verwacht, is het Lars die de bal hard onder de muur doorschiet richting de 1e paal. Niemand had dit verwacht, ook de keeper niet, waardoor de verdiende 1-0 voorsprong op het scorebord verschijnt.
Voorwaarts houdt de druk op de tegenstander en dat leidt 10 minuten later tot de 2-0.

Julian Slot legt een bal panklaar voor Jordy Harms, wiens schot geblokt wordt door de keeper. De hoge afvallende bal wordt door Bernd Bove attent ingekopt waarmee Voorwaarts de voorsprong verdubbelt. Vlak voor rust zien we de laatste kans van de 1e helft als Lars en Julian samen richting het vijandelijke doel gaan. Lars besluit om te schieten, waar afleggen ook tot de mogelijkheden behoorde. Het schot zeilt langs het doel, waardoor er met een comfortabele 2-0 stand gerust kan worden. Heeft Avereest de 1e helft kansen gehad? Nee, eigenlijk niet. De achterhoede stond erg volwassen en geconcentreerd te spelen, waarbij de mannen die in de mandekking stonden, Coen Sickman, Thomas Olsman en Roy de Lange nagenoeg alle duels gewonnen hebben.

Hierdoor hoefde het “slot op de deur” Bjorn Wessels niet veel in actie te komen.
In de 2e helft werd er bij Avereest gewisseld en proberen ze met een veranderde bezetting op het middenveld de wedstrijd te kantelen. Dit lukt niet, want al snel zien we Voorwaarts weer de betere kansen creëren. Jordy Harms geeft een perfecte voorzet achter de verdediging van Avereest, waarna Bernd Bove de bal vol uit de lucht inschiet. De prima keeper van Avereest staat goed opgesteld en weet de bal tegen te houden. Jordy Harms schiet de bal uit de draai rakelings langs de 2e paal.
In de 67e minuut wordt Julian dusdanig hard neergelegd bij de achterlijn van Avereest, dat scheidsrechter Wijn niet veel anders kan dan rood geven, waardoor Avereest met 10 man verder moet.

In de 75e minuut weet Voorwaarts daar van te profiteren als Julian en Jordy samen op de keeper af komen. Julian legt de bal op Jordy, die de bal in het lege doel deponeert waardoor de stand op 3-0 komt. Hierna wordt er aan beide zijdes gewisseld en komen er nog meerdere kansen, waarvan de bal van Bernd Bove het dichtst bij een doelpunt komt. Bernd schiet de bal van 40 meter over de voor zijn doel staande keeper. Helaas voor Bernd weet de keeper nog net met zijn vingertoppen aan de bal te komen, waardoor de bal via de paal naast het doel gaat. Voorwaarts was de gehele wedstrijd de bovenliggende partij en heeft op de juiste momenten gescoord. Hierdoor kan er niet alleen de broodnodige 3 punten bijgeschreven worden, maar is ook de 2e PERIODE gewonnen, waardoor er bij lijfsbehoud nog gestreden mag worden voor promotie naar de 3e klasse.

Voorwaarts zal de komende weken dezelfde strijd, volwassenheid en concentratie moeten leveren, om bij de eerste 9 van deze competitie te komen. Dan volgt er aan het eind van de competitie nog een leuk toetje.
De feestcommissie van Voorwaarts 1 had een vooruitziende blik, want ze hadden op 30 maart een feest geregeld. Gelijktijdig met het winnen van de 2e periode een feestavond met zanger in de kantine en daarna tot in de late uurtjes…..kortom, het was zeer geslaagd en het werd voor de meeste spelers erg laat.

Opstelling: D. Stuifzandt, R. de Lange (S. Scherphof), B. Wessels, C. Sickman, T. Olsman, L. Bove, W. Roelofs, B. Bove (K. Ekkel), L. Bove, J. Slot (M. Slatius), Y. Boertje, J. Harms (D. Heerkes)

Volgende week wordt er weer thuis gespeeld, dan tegen DES Nijverdal.