Zomer of wintertijd voorbij? Tijd voor een nieuwe baterij in uw rookmelder

De zomertijd gaat in de nacht van zaterdag 30 op zondag 31 maart 2024 in. De klok gaat dan een uur vooruit, van 02.00 uur naar 03.00uur. Hierdoor is het ‘s ochtends iets langer donker en ‘s avonds langer licht. leder jaar gaat de zomertijd in op de laatste zondag van Maart en wordt deze weer terug gedraaid op de laatste dag van Oktober.

Op in 27 Oktober 2024 gaat de wintertijd weer in. Dat is eigenlijk de standaard tijd, want de wintertijd is de ‘echte’ tijd.

Vervangen batterijen rookmelder

In ons land zijn rookmelders in woningen ondertussen verplicht. Veel rookmelders werken op batterijen en die kunnen leeg raken. Het is moeilijk in te schatten hoelang batterijen mee gaan. Daarom is het goed uw batterijen regelmatig te controleren en of te vervangen. De brandweer adviseert om dat op een vast tijdstip in het jaar te doen. Anders vergeet u het. De overgang van de zomertijd naar de wintertijd of van de wintertijd naar de zomertijd biedt daarvoor het goede ankerpunt in de tijd.

Daarom: Zomer,- of wintertijd voorbij, tijd voor een nieuwe batterij in uw rookmelder(s)!

Tip

Test uw rookmelder elke eerste maandag van de maand wanneer landelijk de sirenes getest worden; zo vergeet u het niet. De meeste melders hebben een test knop, die je minstens 5 seconden ingedrukt moet houden om te zien of de rookmelder actief is. Als alles werkt, gaat het alarm af en is er een rood knipperlampje te zien.

Reserve sleutel bij buren

Als u ook nog een reservesleutel bij burenachterlaat, kan de brandweer zonderschade te maken uw woning in, mocht er onverhoopt toch iets mis gaan.

 

ADVERTISEMENT

Pointnews wordt mede mogelijk gemaakt door:

Gerelateerde artikelen