Wat is Sexting en pas er mee op

Sexting is het versturen van seksueel getinte berichten, foto’s of filmpjes van jezelf via je mobiele telefoon of tablet. Het woord is afgeleid van de Engelse woorden ‘sex’ en ‘texting’ (=berichtje sturen). Het maken en naar elkaar versturen van seksuele beelden kan leuk en spannend zijn. En handig, als je niet bij elkaar kunt zijn en naar elkaar verlangt. Sexting gebeurt altijd in vertrouwen en met respect voor elkaar.

Tips voor leuke sexting
Sexting kan best leuk en spannend zijn en iets toevoegen aan je relatie. Dit gaat meestal goed. Toch zitten er ook minder leuke kanten aan. Niet iedereen vindt het leuk om zomaar naaktfoto’s te ontvangen. En soms worden foto’s verspreid of getoond aan anderen. Zomaar, of om te pesten of als iemand kwaad op je is. Dit is nooit oké en zelfs strafbaar.

Als het fout gaat
Soms kan leuke sexting veranderen in ongewenste sexting. Is jouw naaktfoto verspreid? Of dreigen ze daarmee? Jij hebt niets fout gedaan. Het is wél fout wat die ander doet. Blijf er niet mee rondlopen en zoek hulp. Praat erover met iemand die je vertrouwt, zoals je ouders of mentor.

Handige websites
Je kunt het ook melden bij de politie of advies vragen – ook anoniem – bij Helpwanted.nl of Slachtofferhulp.nl. Zij kunnen je ook helpen om te zorgen dat je foto’s niet verder worden verspreid of zelfs van het internet worden afgehaald.

Wat kun jij doen?
Hier vind je een aantal tips voor als jij een naaktfoto of filmpje van iemand anders zomaar langs ziet komen. Grijp in en steun degene die dit overkomt!

Stuur de foto of het filmpje niet verder door. Verwijder de beelden meteen. Dat is respectvol. Sexy foto’s zijn privé.
Zeg de persoon die het doorgestuurd heeft, dat dit niet oké is.

Ken je de persoon op de foto of film? Vertel dat je hem of haar steunt. Stel eventueel voor om samen naar een docent of vertrouwenspersoon te gaan.

Weet dat misbruik van foto’s niet gewenst en strafbaar is.

ADVERTISEMENT

Pointnews wordt mede mogelijk gemaakt door:

Gerelateerde artikelen