Help de egel

Momenteel zijn de egels druk met de voorbereiding op het winterseizoen. Helaas beginnen veel dieren met een valse start. Het wordt steeds moeilijker voor de egel om aan voldoende voedsel te komen. Het natte weer maakt ze bovendien vatbaar voor parasieten en infecties.

De verschillende egelopvangcentra in Nederland zetten zich voor 110% in om te zorgen dat de egels hun stekels weer op kunnen zetten!
Check https://obi41.nl/2p9yybme voor een overzicht!

Wanneer schakel je hulp in?
De egel is gewond en/of ziek
De egel heeft last van vlooien, teken, maden (ook eitjes)
De egel rolt zich niet op
De egel houdt zijn stekels plat bij aanraking
De egel is gedesoriënteerd
Het nest van de egel is verstoord en de egel kan hier niet verder slapen. Baby-egels bevinden zich buiten het nest, zonder hun moeder.

Egels houden hun winterslaap in een holletje wat bekleed is met een dikke laag bladeren. Hun lichaamstemperatuur daalt sterk (van 35,5 °C naar 5°C) en ook de hartslag en de ademhaling lopen flink terug (hartslag: van 180 naar 9 slagen per minuut, ademhaling: van 45 naar 3 keer per minuut). Tref je een egel in winterslaap aan? Laat hem of haar dan zoveel mogelijk met rust.

Meer informatie over de egel kun je vinden op https://obi41.nl/2p9b5jph. Zie je een egel in nood? Neem dan contact op met een egelopvang bij jou in de buurt of neem contact op met de plaatselijke dierenambulance!

Dierenmishandeling of -verwaarlozing melden? 144 of check www.politie.nl/144

ADVERTISEMENT

Pointnews wordt mede mogelijk gemaakt door:

Gerelateerde artikelen