“Zonder onderhoud valt een grafsteen uiteindelijk om”

Achter de imposante beukenhaag van de oude gemeentelijke begraafplaats aan de Hammerweg in Vroomshoop liggen de nodige oude graven. Soms zó oud dat ze stuk gaan. Dat zorgt soms voor onrust, zoals afgelopen week op Facebook. Daar waren foto’s te zien van vervallen graven, omgevallen grafzerken en ingevallen graftegels. De gemeente zocht het uit en van vandalisme blijkt geen sprake.

“Elk graf heeft een zogeheten rechthebbende”, vertelt wethouder Arjan Hof. “Die moet zelf voor onderhoud van graf en gedenkteken zorgen. Naarmate het graf ouder wordt en er meerdere generaties overheen gaan, wordt de belangstelling om een graf bij te houden dikwijls minder. Dan ontstaat ook vaak achterstallig onderhoud, zoals je op de foto’s ziet. Als dat onderhoud lang achterwege blijft, dan valt een grafsteen soms om of zakt een graf zelfs in.”

Rechthebbenden

Medewerkers van de gemeente zorgen voor het groenonderhoud op de oude begraafplaats. “Dat ziet er ook prima uit”, weet Hof. “Soms zien zij dat een steen echt in stukken ligt en niet meer leesbaar is. We zetten dan een bordje bij het graf met een oproep aan de rechthebbende zich te melden bij de begraafplaatsbeheerder. Na een half jaar slaan we de steen op en wachten we op een rechthebbende. Als zich niemand meldt, dan gaat de steen weg.”

Familieleden

Soms is een graf zó oud dat de oorspronkelijke rechthebbenden niet meer leven en ook niet meer duidelijk is wie de nabestaanden zijn. “In die gevallen kunnen familieleden zich melden bij de gemeente”, besluit Hof. “Zij kunnen dan rechthebbende worden en de zorg over het graf krijgen. De gemeente heeft dan ook weer een contactpersoon. Als er dan wat bijzonders aan de hand is, dan kunnen we contact opnemen.”

ADVERTISEMENT

Pointnews wordt mede mogelijk gemaakt door:

Gerelateerde artikelen