Van ambachtelijke bakkerij naar grote industriële bakkerij

Vriezenveen – Wie kent ze niet, de broden van Bakkerij Holland in de supermarkten? Wethouder Aimée van der Ham en bedrijfscontactfunctionaris Jacqueline Tuinbeek besloten een kijkje te nemen bij het familiebedrijf en werden door directeur Herry Holland meegenomen in de geschiedenis van de bakkerij en het wel en wee van het bedrijf anno nu met maar liefst circa 500 medewerkers. Na het bezoek wist de wethouder het zeker: “het lekkerste brood komt van Holland”.

Herry Holland is de derde generatie bakkers in zijn familie. Zijn opa en oma begonnen in 1937 met een bakkerij aan de Dorpsstraat in Vriezenveen. De eerste uitbreiding van de winkel was de aanschaf van een bakfiets, waarmee brood werd rondgebracht. “Als mijn vader uit school kwam, moest hij op pad met de fiets”, vertelt Holland over vroegere tijden. Inmiddels is Bakkerij Holland een volledig geautomatiseerde bakkerij, met vestigingen in Vriezenveen en Roosendaal (sinds 1999). In 2011 is het bedrijf in een nieuw pand aan de N36 in Vriezenveen gestart.

Niet alleen brood bakken
Maar wat gebeurt er nu precies achter de deuren bij Bakkerij Holland? “Hoofdzakelijk bestaan onze activiteiten uit het bakken van brood, kleinbrood, bake-off en vruchtenbrood voor supermarkten en voor de eigen bakkerswinkels”, vertelt Herry Holland. Maar daar blijft het niet bij. De levering van de producten voert het bedrijf ook zelf uit. Holland: “Met ongeveer 80 vrachtwagens brengen de dagvers, diepvries en houdbare producten naar de winkels.” Ook beschikt het bedrijf over een eigen technische dienst. “Daarmee hebben we alle specifieke kennis in huis. Wij ontwikkelen een groot deel van de machines zelf en spelen ook gemakkelijk in op specifieke productiewensen van onze klanten”, legt de directeur uit.

Het verschil maken
Op de vraag of Herry Holland altijd al plannen had om het bedrijf van zijn vader over te nemen antwoordt de directeur: “Ik wist vroeger één ding zeker: ik wilde geen bakker worden, maar ben het uiteindelijk toch geworden. Ik ben er gewoon ingerold.” Maar naast het bakkersvak boeit de techniek de directeur nog altijd. Als wethouder Aimée van der Ham vraagt of de directeur trots is op het feit dat het brood van de bakkerij bij één van de supermarkten tot lekkerste is uitgeroepen, lacht Herry Holland bescheiden. “Zonder Gods zegen, de grondleggers, mijn ouders , familie en onze medewerkers zijn we nergens. Samen doen we elke dag ons best om het verschil te maken”, besluit de directeur.

ADVERTISEMENT

Pointnews wordt mede mogelijk gemaakt door:

Gerelateerde artikelen