Vroomshoopse Boys blijft na een intens voetbalgevecht met lege handen achter

Tegen koploper Sparta Enschede trad Vroomshoopse Boys op De Bosrand aan zonder keeper Chiel Sickman. De goalie herstelt na een operatie en is voorlopig niet inzetbaar. In de ervaren doelman René Kok, die normaal het doel van Vroomshoopse Boys 2 verdedigt, is een adequate vervanger gevonden, die bewees in vorm te zijn. Dat gold overigens voor de gehele verdediging van Vroomshoopse Boys, die met name in de eerste helft weinig kansen weggaf aan het vlot combinerende Sparta Enschede.

De geslepen bijna 43-jarige centrumspits Daan Akkerman van de gasten dook enkele keren op voor het doel van de Boys, maar dat leverde geen doelpunten op. Vanaf links maakte de geroutineerde Danny Reinders als vanouds zijn acties, maar ook hij kon de solide Boys-defensie vooralsnog niet echt verontrusten. Door prima veldspel drong de thuisploeg al snel aan en die offensieve spelopvatting leek al in de 4e minuut bekroond te worden. Na goede voorarbeid van centrumspits Jos Hutten drong rechter vleugelverdediger Jesper Derks het strafschopgebied van Sparta Enschede binnen, waar hij getackeld werd. De goed leidende scheidsrechter Jan de Vries uit Usselo oordeelde het contact echter niet als onreglementair en een fluitsignaal bleef uit.

De aantrekkelijke eerste helft werd gekenmerkt door technisch verzorgd spel van beide kanten, waarbij echte grote doelrijpe kansen schaars waren. Aan Boys-zijde werd Juliën Derks enkele keren in stelling gebracht, maar zijn inzetten vlogen over en naast het doel van Sparta Enschede. In de 42ste minuut werd de ban gebroken door een luid bejubeld doelpunt van de thuisploeg. Jos Hutten beoordeelde een diepe bal op de juiste wijze. Hij maakte zich behendig los van een Sparta-verdediger en passeerde vervolgens beheerst doelman Quirijn Kiers: 1-0. Sparta Enschede probeerde nog voor rust de opgelopen schade te repareren. Boys-doelman René Kok pareerde op prachtige wijze twee gevaarlijke inzetten van Gabriel Genc en Luuk de Haan. Zo werd er met een voorsprong van 1-0 voor Vroomshoopse Boys gerust.

In de tweede helft sloeg een furieus aanvallend Sparta Enschede in korte tijd twee keer toe. In de 48ste minuut bracht een lange solo Luuk de Haan voorbij doelman René Kok: 1-1. Twee minuten later was het alweer raak. Danny Reinders pikte een kopbal van de Boys-verdediging op en volleerde raak: 1-2. Daarmee was de wedstrijd op z’n kop gezet, maar de reactie van de strijdlustige thuisploeg kwam onmiddellijk en bleek doeltreffend. Jos Hutten mocht na een aanval over rechts van dichtbij twee keer inschieten. Uiteindelijk verdween de bal via de onderkant van de lat in het doel: 2-2.

In de 61ste minuut leek de Boys loon naar werken te krijgen. Sil Derks zette vanaf rechts voor en Jos Hutten kopte de bal steenhard in. Keeper Quirijn Kiers hield met een onwaarschijnlijke reflex Sparta Enschede op de been. Een minuut later scoorden de bezoekers wel. Danny Reinders mocht vanaf 20 meter aanleggen met een vrije trap. De ongedekte rechter hoek werd gevonden door de Sparta-aanvaller: 2-3. De thuisploeg leek even aangeslagen, waarbij de gecontroleerd spelende gasten de zaakjes verdedigend steeds beter voor elkaar hadden. Via snelle omschakelmomenten dook Danny Reinders namens Sparta Enschede twee keer vrij op voor keeper René Kok, die beide keren bekwaam redde.

In de 72ste minuut bracht bij de thuisploeg hoofdtrainer Jan-Peter Jonkman extra spits Jordy Harms voor aanvallende middenvelder Levi Aitink. De Boys bleef met veel inzet strijden voor een beter resultaat, waarbij de grootste kans in blessuretijd kwam. Léon Dogger nam een vrije trap, waarna middenvelder Tom Pierik net langs de voor de Boys verkeerde kant van de paal kopte. Dat was het laatste wapenfeit van Vroomshoopse Boys. In een heerlijk en hoogstaand voetbalgevecht bleef zo de thuisploeg met legen handen achter, waar een gelijk spel op z’n plaats was geweest. Door deze nederlaag is een plaats in de nacompetitie voor promotie naar de eerste klasse uit beeld verdwenen.

Het is nu aan Vroomshoopse Boys om de vijfde plaats op de ranglijst van de tweede klasse J. te consolideren. Spelend met deze inzet en met deze teamspirit moet dat mogelijk zijn. Zaterdag aanstaande wordt er in Almelo gespeeld tegen PH, dat de zevende plaats bezet.