Veteranen voelen zich thuis in het Ontmoeting Centrum Vechtdal in Hardenberg

In de gemeente Hardenberg krijgen de veteranen al jarenlang de nodige aandacht. Niet alleen is er op 1 mei 1998 een aansprekend Indië-monument in het Indië Plantsoen langs de Vecht gerealiseerd , ook is er in de jaren erna een speciale stichting voor de veteranen in het leven geroepen. De jaarlijkse lokale Veteranendag mag zich altijd in een grote belangstelling verheugen.

De Veteranenstichting exploiteert en beheert met een aantal vrijwilligers alweer zo’n zeven jaar het Veteranen Ontmoeting Centrum Vechtdal op het adres Bruchterweg 88 in Hardenberg. In dat inloop- en buurthuis kunnen alle veteranen terecht en daarnaast desgewenst ook alle geüniformeerden, te weten van de politie, brandweer, EHBO en Rode Kruis als ook alle geïnteresseerde inwoners uit Hardenberg en omgeving.

Vele vrijwilligers zijn voor dit VOC Vechtdal actief, waarbij de Vroomshoper Max van Beurden, die als voorzitter fungeert. Max legt uit dat zowel oudere als jongere veteranen van harte welkom zijn in het Ontmoeting Centrum Vechtdal in Hardenberg. “Er zijn heel wat vredesmissies geweest en die vinden nog steeds plaats. Dan hebben veteranen veel aan indrukken en ervaringen te delen. Wij pikken signalen op en verwijzen indien nodig en uiteraard met instemming door naar bijvoorbeeld het Nederlands Veteraneninstituut. Ook kan het soms nodig zijn om via de eerste lijn-zorg te verwijzen en dat gebeurt dan ook. Het gaat erom dat onze bezoekers, zowel de jongere als de al wat oudere, hun doorleefde verhalen kwijt kunnen en dat in een vertrouwde sfeer”.

Het Ontmoeting Centrum Vechtdal is informatief en ook sfeervol ingericht met veel herkenbaar materiaal voor de bezoekers. De vrijwilligers functioneren als gastheren en gastvrouwen met een open mind en een luisterend oor. Max van Beurden licht toe; “Het gaat daarbij om luisteren, signaleren en delen. Het VOC Vechtdal kent zogeheten Nuldelijners, die het in voorkomende gevallen overnemen van de gastvrouwen en gastheren. In voorkomende gevallen wordt er doorverwezen naar het Nederlands Veteraneninstituut.
Vanuit de gemeente Hardenberg en de gehele regio weten veteranen de weg naar het VOC Vechtdal in Hardenberg te vinden.

Er worden regelmatig presentaties van missies getoond en ook worden er zo nu en dan excursies naar diverse locaties in het land georganiseerd. “Het VOC Vechtdal is laagdrempelig en de ervaring is dat onze bezoekers zich er snel thuis voelen. We zijn wekelijk elke maandag en zaterdag van 10.00 uur en 17.00 uur geopend. Met ons bellen kan altijd: telefoon 0523-795237. Kom gerust langs aan de Bruchterweg, we zijn er voor jullie als veteranen en voor alle geüniformeerden”, zo besluit de enthousiaste voorman Van Beurden van het VOC Vechtdal in Hardenberg.

ADVERTISEMENT

Pointnews wordt mede mogelijk gemaakt door:

Gerelateerde artikelen