Voorbeschouwing DOS 37 tegen Den Ham

VRIEZENVEEN – Komende zaterdag weer derby-time op Het Midden en wel een onvervalste gemeentelijke Twenterandderby tussen DOS’37 en Den Ham. Geel-zwart tegen Blauw-wit, Vjenne tegen ‘Nam, een mooie affiche en vaak goed voor een open en faire wedstrijd met meestal veel goals. Hopelijk komt het (ongetwijfeld) talrijke publiek ook nu weer aan zijn trekken.

Vorige week zag het, ondanks de miserabele weersomstandigheden, in grote getale opgekomen publiek een wedstrijd in en tegen Nieuwleusen, waarbij DOS’37 twee gezichten liet zien. Het eerste kwart waren de mannen van de trainers Jeroen Niks en Geerten Brinkman heer en meester en combineerde men naar hartenlust, waarbij er een handvol grote kansen werden gecreëerd. Echter werd er slechts een kans tot doelpunt gepromoveerd en kregen de gastheren langzaam maar zeker meer grip op het spel van DOS’37. Een discutabele gelijkmaker op slag van rust en na de thee was Nieuwleusen de bovenliggende partij. Met dank aan doelman Patrick Nitert, door het pareren van een strafschop vlak voor tijd, keerde DOS’37 toch nog met een punt huiswaarts.

Doelman Patrick Nitert speelt vanmiddag zijn 250e officiële wedstrijd in de hoofdmacht van DOS’37. Zijn debuut was op woensdag 24 augustus 2011 in de bekerwedstrijd tegen Stevo op de Peuverweide (3-1). In twaalf jaar tijd is de 30-jarige goalie uitgegroeid tot een waar fenomeen en één van de beste doelmannen ooit in het vlaggenschip van DOS’37!

Sparta E en Gramsbergen wisten beiden te winnen en blijven ook volop meedoen om de titel. Laatstgenoemde club is qua verliespunten gedeeld koploper met DOS’37 en won vorige week uiterst moeizaam van onze gasten van vandaag, Den Ham. De Hammenaren zijn aan een geweldige comeback bezig, nadat men uit de eerste negen wedstrijden geen enkel punt wist te behalen. De laatste negen wedstrijden leverde 15 punten op, slechts eentje minder dan koploper DOS’37! Aangezien er dit seizoen en volgend jaar nogmaals een versterkte degradatieregeling wordt doorgevoerd, is het zaak voor Den Ham om bij de eerste acht op de ranglijst van 2J te eindigen. De Rohorst-bewoners staan na 18 gespeelde wedstrijden op de 10e plaats, welke zich verplicht tot degradatiewedstrijden. Qua verliespunten staat Den Ham op de 11e stek met 1 punt voorsprong op de rechtstreekse degradatieplaatsen en 8 punten achterstand op de veilige 8e positie. DOS’37 zal dus ook nu weer op een zeer getergde tegenstander stuiten, die er alles aan gelegen is om met minstens een punt huiswaarts te keren. De geel-zwarten zullen dus veel kwaliteit en zeker nog meer energie in hun spel moeten leggen, om de koppositie en daarmee de titelkansen levend te houden.

V.V. Den Ham
Voordat de voetbalvereniging Den Ham op 1 augustus 1946 was opgericht, werd er in en buiten het dorp al volop genoten van het edele voetbalspel. Voor de oorlog kende Den Ham een tweetal dorpsclubs. Zo had men Velocitas in de buurtschap Magele en deze gebruikte als thuishonk een trapveldje aan de Geerdijk. De andere club betrof De Hammer Boys en zij speelden in de buurt van de Daarleseweg, op een weilandje op De Vrettekaamp. In de oorlog had men wel wat anders aan zijn hoofd dan voetballen, zodat beide clubs een zachte dood stierven. In 1945 werd er in het dorp Den Ham een omni-vereniging opgericht, hoewel er merkwaardigerwijze aanvankelijk geen voetbal-afdeling van de grond kwam. Enkele voetbalfanatiekelingen zochten toen hun heil bij O.V.C. te Ommen, anderen werden lid van Vroomshoopse Boys. Op 1 augustus 1946 vond de geboorte plaats van S.V. Den Ham 1945-Afdeling Voetbal. Toen in de loop der jaren de moedervereniging afkalfde tot een gymnastiek- en voetbalafdeling, verzelfstandigde deze laatste zich tot de v.v. Den Ham. Deze voetbalvereniging Den Ham vierde dit jaar haar 75 jarig bestaan. Eigenlijk was vorig jaar dit jubileum, echter corona gooide roet in het eten. In het seizoen 1996-1997 kwam Den Ham dankzij een opwaardering van alle klassen in de 2e klasse KNVB terecht, en werd meteen kampioen, waardoor Den Ham op het één-na-hoogste amateurvoetbalniveau van Nederland belandde, namelijk de 1e klasse KNVB.

Historie DOS’37 – Den Ham
Den Ham en DOS’37 kennen een redelijk rijke historie, gezien het 15e seizoenen waarin men inmiddels tegen elkaar uitkomt in competitieverband. Daarnaast werden er uiteraard diverse oefen- en bekerwedstrijden tegen elkaar gespeeld. Van de 29 gespeelde competitiewedstrijden (voornamelijk in de 4e klasse KNVB) won DOS’37 9 wedstrijden, won Den Ham 8 wedstrijden en werd er 12 keer gelijk gespeeld, waarbij Den Ham 43 goals wist te scoren en DOS’37 38 keer het Hammer net liet bollen. Het allereerste competitietreffen ooit tussen beide standaardteams was op zaterdag 26 september 1970 in de 3e klasse KNVB, welke in een 1-2 overwinning eindigde voor DOS’37, middels doelpunten van Martin Kottier (0-1), Jan Poel (1-1) en Bertus Botter (1-2). De return op zaterdag 30 januari 1971 eindigde onbeslist, 1-1 door doelpunten van Martin Kottier (1-0) en Jerry Poel (1-1). DOS’37 eindigde destijds één plekje hoger dan Den Ham, op de 9e stek. De laatste competitiewedstrijd tussen DOS’37 en Den Ham was op zaterdag 12 november 2022, in de heenwedstrijd van deze huidige competitie. Door doelpunten van Tom Hallink aan Hammer-zijde en Hidde Boers 2x en Senna Silva van der Veen, wist DOS’37 met 1-3 te winnen.

De wedstrijd van a.s. zaterdag zal om 15.00 uur aanvangen en onder leiding staan van scheidsrechter Delphin de Graaf uit Putte

ADVERTISEMENT

Pointnews wordt mede mogelijk gemaakt door:

Gerelateerde artikelen