Opvang Oekrainers in Vriezenveen en Den Ham

De gemeente Twenterand gaat een bijdrage leveren aan de opvang van Oekraïners die hun thuisland zijn ontvlucht en op zoek zijn naar een veilige omgeving om te wonen, werken en leven. Daarom gaat Twenterand in 2023 in totaal 191 Oekraïense vluchtelingen opvangen. De eerste groep van 82 Oekraïners wordt op korte termijn opgevangen op twee locaties: de Sportlaan in Vriezenveen en Camping De Blekkenhorst in Den Ham. Voor de overige Oekraïense vluchtelingen zoekt Twenterand nog naar een geschikte locatie.

De oorlog in Oekraïne houdt de wereld al lange tijd in zijn greep. Als gevolg van deze oorlog ontvluchten nog steeds veel Oekraïners hun land, op zoek naar een veilige omgeving. Een deel van deze vluchtelingen komt naar Nederland, waar onder andere gemeenten de taak hebben om de vluchtelingen een veilig onderdak te bieden. “Wij vinden het belangrijk om ons als gemeente gastvrij op te stellen naar deze Oekraïense vluchtelingen”, legt burgemeester Hans Broekhuizen uit. “De situatie waarin zij verkeren is onvoorstelbaar zwaar. Ze zijn van harte welkom in onze gemeente.”

In Vriezenveen en Den Ham
De opvang van Oekraïense vluchtelingen in Twenterand is niet nieuw. Vorig jaar heeft de gemeente in de Oale Bouw in Westerhaar de eerste opvanglocaties gecreëerd. “De betrokkenheid in onze gemeenschap is hartverwarmend”, zegt Broekhuizen. “De vluchtelingen zijn daar met open armen ontvangen.” Op dit moment heeft Twenterand geen gemeentelijke opvangplaatsen meer. De gezinnen die in 2022 tijdelijk in Westerhaar zijn opgevangen, zijn inmiddels verhuisd naar andere Twentse opvanglocaties. Daarom komen er in Twenterand twee nieuwe locaties: aan de Sportlaan in Vriezenveen (58 personen) en op Camping De Blekkenhorst in Den Ham (24 personen).

Op zoek naar meer plekken
Aan de Sportlaan worden 12 chalets geplaatst: 7 vierpersoons en 5 zespersoons chalets. Op Camping De Blekkenhorst komen 6 vierpersoons chalets. De Oekraïense vluchtelingen kunnen hier in eerste instantie tot 4 maart 2024 blijven. De gemeente Twenterand kan deze periode verlengen, maar dat is afhankelijk van de ontwikkelingen rondom de situatie in Oekraïne en landelijke wet- en regelgeving. Voor het resterende aantal van ongeveer 100 Oekraïense vluchtelingen zoekt de gemeente nog naar geschikte opvanglocaties.

Buurt geïnformeerd
Omwonenden in een straal van ongeveer 500 meter rondom de beide opvanglocaties zijn woensdag 22 maart per brief geïnformeerd over de opvang van Oekraïense vluchtelingen in hun buurt. Daarnaast organiseert de gemeente Twenterand voor deze omwonenden een inloopavond, waar zij met de gemeente in gesprek kunnen over de plannen en eventuele vragen kunnen stellen.

Bron: Twenterand.nl

ADVERTISEMENT

Pointnews wordt mede mogelijk gemaakt door:

Gerelateerde artikelen