Moed hooln in KC Irene in de maand van de streektaal

Vroomshoop – De streektaal staat deze maand maart centraal. Dat is ook elk jaar het geval van de dienst in en met de streektaal van de protestantse gemeente te Vroomshoop. Die dienst wordt zondagavond 12 maart om 19.00 uur in het kerkelijk centrum Irene gehouden.

Welhaast in iedere woonkern wordt de streektaal anders ingevuld, maar het erkende Nedersaksisch is gemeengoed geworden. Streektaal wordt ook weleens ‘De taal van het hart’ genoemd.
De inspirerende titel van de dienst met en in de streektaal op 12 maart aanstaande is ‘Moed hooln!’. Ria Dekker-Averesch uit Vriezenveen leidt de dienst. Ria heeft haar roots in Riessen en woont alweer dertig jaar met haar gezin in Vjenne. Ze was verbonden aan de protestantse gemeente in Gramsbergen. Momenteel is Ria kerkelijk actief bij het ouderenpastoraat in Schoonebeek.
De teksten en ook de ‘liedties’ in de dienst zijn ‘vanzelfsprekkend’ in de streektaal. De dienst wordt muzikaal omlijst door een bijzonder gelegenheidstrio uit Vroomshoop. Rein Vos van Avezate speelt op de piano, Esther van der Schee-Roest bespeelt de viool, terwijl bariton Albert Wessels voor het vocale aandeel zorgt. Dit inmiddels ervaren en ingespeelde trio trad al bij meerdere speciale gelegenheden op, waarbij de jaarlijkse Monumentendag.

ADVERTISEMENT

Pointnews wordt mede mogelijk gemaakt door:

Gerelateerde artikelen