Zuur verlies van Vroomshoopse Boys in de derby tegen DOS’37

Op het goed bevolkte sportpark Het Midden, met daarbij vele Boys-supporters, begon de derby tegen gastheer en koploper DOS’37 met enkele pittige duels over en weer. Scheidrechter André Willems uit Zeewolde trok direct al enkele gele kaarten en daarna ging de focus op het voetballend gedeelte.

Dat onderdeel bleek Vroomshoopse Boys aanvankelijk het beste onder de knie te hebben. Met prima combinatiespel en hoog druk zetten waren de gasten het eerste helft uur de bovenliggende partij. Het enig manco was dat de aanvallen niet werden omgezet in doelpunten. Jordy Harms werd enkele keren instelling gebracht, maar miste net het benodigde fortuin en de precisie bij de inzetten.

DOS’37 stelde daar vooral de nodige werklust tegenover, maar de mannen van trainer Jeroen Niks slaagden er aanvankelijk niet in de solide ogende Boys-defensie te verontrusten. Na 32 minuten leek de Boys voor de offensieve spelopvatting beloond te worden. Een vrije trap van Léon Dogger bereikte de mee opgekomen geheel vrijstaande Jesper Derks, die echter net naast het doel van keeper Patrick Nitert kopte.

Vijf minuten later zette een onreglementaire overtreding van Sil Derks, die DOS’37-speler Sella Silva van der Veen van achteren aantikte, het spelbeeld op zijn kop. Scheidsrechter Willems gaf direct rood en de Boys kwam in een ondertal te voetballen. Dat belette het strijdbare team van trainer Jan-Peter Jonkman niet om direct daarna de aanval te blijven zoeken. Na goed voorbereidend werk van Bert Verschoor en Léon Dogger werd Boys-aanvaller Juliën Derks in de 40ste minuut in stelling gebracht.

Binnen het strafschopgebied werd de Boys-aanvaller getackeld, maar arbiter Willems zag daar geen onreglementaire overtreding in. Op slag van rust pareerde Boys-doelman Chiel Sickman op stijlvolle wijze een vliegend schot van Glenn Jansen, waardoor beide teams met 0-0 de kleedkamer opzochten.
In de tweede helft zette DOS’37 er merkbaar een tandje bij en via de flanken werd veelvuldig nu wel de aanval gezocht door de thuisploeg. De Boys-defensie stond pal en gaf zo goed als geen doelrijpe kansen weg. De hard werkende Boys-formatie kwam echter nauwelijks meer aan dreigende aanvallen toe en moest zich vooral tot verdedigen beperken. In de 55ste minuut werd aan Boys-zijde aanvaller Bert Verschoor gewisseld voor de jeugdige middenvelder Mats Scholten. Tien minuten later ruimden Jordy Harms en Levi Aitink het veld ten faveure van Jos Hutten en Patrick Drenthen.
Door compact te verdedigen en waar mogelijk te counteren leekVroomshoopse Boys op een gelijkspel af te stevenen.

In de 81ste minuut kwam de youngster Siem Pierik Juliën Derks vervangen om de Boys verdedigend in nog meer inhoud te geven in de slotfase. In de 84ste minuut sloeg DOS’37 echter toch nog op dat moment onverwacht toe. De Boys rekende vanwege een vermeende handsbal van een DOS-speler op een vrije trap op het middenveld. Arbiter Willems had echter daarvoor vasthouden van een DOS’37-speler geconstateerd. De toegekende vrije trap van de thuisploeg plofte in het strafschopgebied van Vroomshoopse Boys en uit een scrimmage maakte de jonge verdediger Tijn Herink zijn eerste luid dor het thuispubliek bejubelde doelpunt in de hoofdmacht van DOS’37: 1-0.

Het pleit voor de gasten, dat ze daarna met alle macht probeerden het tij nog te keren. Jesper Derks was nog dichtbij met een kopbal, die echter geen doel trof. Zelfs kwam Vroomshoopse Boys in de ultieme slotfase nog met negen man te staan, toen Mats Scholten er na een verbeten duel bij de zijlijn er met twee keer geel, dus rood, vanaf moest. Even later floot scheidsrechter André Willems voor de laatste keer en had DOS’37 een zwaar bevochten 1-0 overwinning in deze gemeentelijke derby behaald. Door dit resultaat behalen onze voetbalburen uit Vriezenveen een periodekampioenshap in de tweede klasse J. en hebben door de nederlaag van Sparta Enschede tevens de koppositie verstevigd.

Vroomshoopse Boys kan zich nu als nummer 5. op de ranglijst op de volgende thuiswedstrijd tegen nummer 4. SV Nieuwleusen richten. Uit werd met 1-1 gelijk gespeeld door de Boys tegen deze verrassend goed presterende promovendus.
In Vriezenveen werd in de volgende opstelling gespeeld: doel: Chiel Sickman; achter: Tom Pierik, Jesper Derks, Robert Veld en Simon Kempers; midden: Sil Derks (tot de 37ste minuut), Léon Dogger en Levi Aitink (65: Patrick Drenthen); voor: Bert Verschoor (55: Mats Scholten), Jordy Harms (65: Jos Hutten) en Juliën Derks (81: Siem Pierik).

Eersteklasser Vroomshoopse Boys 2 speelde ook op Het Midden in Vriezenveen en wel tegen DOS’37 2. In een spannend duel eindigde deze competitiewedstrijd zoals die begonnen was: 0-0.