Nieuwjaarsbijeenkomst gemeente Twenterand gezellig druk

Het was maandagavond gezellig druk in de knusse theaterzaal van Het Punt in Vroomshoop. Ongeveer 160 inwoners en ondernemers wisten de weg naar de nieuwjaarsbijeenkomst van de gemeente Twenterand prima te vinden. Burgemeester Hans Broekhuizen hield er zijn eerste fysieke nieuwjaarstoespraak. Vanwege de coronamaatregelen in het recente verleden, kon dit de afgelopen periode niet doorgaan.

Onder het genot van een kop koffie met iets lekkers troffen vertegenwoordigers uit de lokale politiek, het bedrijfsleven, de sport en de cultuur elkaar. Nadat de eerste handen waren geschud en de nieuwjaarswensen over en weer waren gewisseld, was het de beurt aan burgemeester Hans Broekhuizen. Voor het eerst in deze vorm, fysiek voor een flinke groep gasten. De burgemeester vertelde het geweldig te vinden dat dit weer kon en nam zijn gehoor onder meer mee in een terugblik op het afgelopen jaar.

Het gaat goed met Twenterand
Nadat Broekhuizen ereburger Jennette Jansen uit Westerhaar had verwelkomd en met dokter Gerald Nillessen uit Westerhaar en streektaalvoorvechtster Thea Kroese uit Vroomshoop ook de dragers van de erepenningen had begroet, stak Broekhuizen van wal. Hij vertelde dat hij vindt dat het goed gaat met Twenterand. “Twenterand groeit, zelfbewust en zelfverzekerd. Ondernemers hebben lef, vrijwilligers hebben ambitie en de gemeente zet door”, aldus de burgemeester.

Communicatie en participatie
Broekhuizen prees de vele vrijwilligers in de gemeente, die onder meer het Kabouterbos in Vroomshoop en de hondenspeelplaats in Westerhaar verwezenlijkten. Ook wees hij op het geweldige noaberschap in Westerhaar, waar de opvang van Oekraïners hartverwarmend was. Ook de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2022 passeerden de revue. Broekhuizen wees erop dat komend jaar meer dan ooit communicatie en participatie aandacht verdienen. “Maar inwoners moet beseffen dat meepraten niet hetzelfde is als gelijk krijgen.”

Belangen in kaart brengen
Meepraten over windenergie, de woningbouwopgave en allerlei ruimtelijke ontwikkelingen, het moet allemaal gebeuren in 2023. “Daarom hebben we ook een nieuwe participatiescan ontwikkeld”, schetste de burgemeester. “Initiatiefnemers moeten zelf ook aan de slag om hun buren te betrekken bij hun ideeën. Het is niet alleen de gemeente die gevraagd wordt te participeren. Ook het individu leeft niet op een eilandje en zal moeite moeten doen de buren te betrekken bij nieuwe ontwikkelingen.”

Veilige plek
Aan het eind van zijn toespraak sneed Broekhuizen het begrip Bruto Twents Geluk aan. “Het Gelukcijfer voor de gemeente Twenterand is 7,4”, legde hij zijn toehoorders uit. Volgens de burgemeester een mooi getal, dat laat zien dat we het hier goed hebben. “Maar ook ontheemden verdienen een veilige plek. En voor die mensen is er óók plek in Twenterand”, wees Broekhuizen op de huisvestingsopgave voor asielzoekers en vluchtelingen die het komende jaar ook in Twenterand gaat spelen.

Proost
Na al die beschouwingen was het, zoals te doen gebruikelijk, tijd voor het heffen van het glas op een gezond 2023. Dat deed de burgemeester dan ook. Na de toespraak en de toost van de burgemeester bleven de gasten nog een tijdje in de theaterzaal om met elkaar kennis te maken, fijn bij te praten of de plannen voor het nieuwe jaar te bespreken. Dat ging overigens prima, met een lekker drankje in de hand en de overheerlijke hapjes van Het Punt. En het bleef nog lang gezellig.

ADVERTISEMENT

Pointnews wordt mede mogelijk gemaakt door:

Gerelateerde artikelen