wat is koolmomoxide

Elk jaar overlijden er in Nederland 5 tot 10 mensen en worden er ongeveer 200 mensen opgenomen in het ziekenhuis als gevolg van een CO-vergiftiging. Ook worden honderden gewonden behandeld op de eerste hulp. Een CO-vergiftiging is daarmee levensgevaarlijk. Maar wat is koolmonoxide eigenlijk? En hoe word je op tijd gewaarschuwd bij gevaar?

‍Wat is het?
Koolmonoxide, ook afgekort tot CO, is een geur- en kleurloos gas. Als je te veel CO inademt, kan dit leiden tot een coma en uiteindelijk kun je zelfs hieraan overlijden. Dit komt doordat koolmonoxide wordt opgenomen in je bloed nadat je het hebt ingeademd. Het hecht zich in je bloed aan Hemoglobine (Hb), het eiwit dat ervoor zorgt dat zuurstof naar al je organen wordt vervoerd. Koolmonoxide bindt zich veel sneller aan Hb dan zuurstof, waardoor zuurstof zich niet meer kan binden. Hierdoor krijg je een zuurstoftekort en kunnen weefsels die veel zuurstof nodig hebben, niet meer goed werken. Denk hierbij aan je hart of hersenen. Als dit te lang duurt, kunnen deze belangrijke organen zelfs helemaal uitvallen en kom je te overlijden.

‍Hoe kan een CO-vergiftiging ontstaan?
Een CO-vergiftiging ontstaat wanneer je in een ruimte verblijft waar een gevaarlijke concentratie koolmonoxide aanwezig is. CO ontstaat bij een onvolledige verbranding, bijvoorbeeld in je cv-ketel, geiser, kachel of open haard. Niet alleen in je huis, maar ook in je caravan of op je werk kan het gebeuren.

Lees meer over de oorzaken van een CO-vergiftiging

‍Waarom is een CO-melder zo belangrijk?
Je kunt koolmonoxide niet zien, proeven of ruiken en juist daarom is het heel gevaarlijk. De symptomen van een CO-vergiftiging lijken daarbij ook erg op die van de griep. Omdat een CO-vergiftiging meestal voorkomt in het stookseizoen, dat samenvalt met het griepseizoen, is het lastig om het op tijd te herkennen. Alleen een CO-melder waarschuwt je op tijd voor dit levensgevaarlijke gas.

  • Meer infornatie via co-wijzer.nl
ADVERTISEMENT

Pointnews wordt mede mogelijk gemaakt door:

Gerelateerde artikelen