Historisch Schouwspel terug van weggeweest in Den Ham

DEN HAM – De vrijwilligers, acteurs en muzikanten staan in de startblokken voor een nieuwe editie van het Historisch Schouwspel in Brinkdorp Den Ham.

Na twee jaar afwezigheid, komt op zaterdag 10 december het jaar 1678 tot leven op de karakteristieke Brink. Een roerig tijd met wolven, heksen en (bij)geloof. Dus: “Waart oe! Want er gebeuren veel rare dingen.”

De laatste decorstukken worden de komende weken door een groot aantal vrijwilligers in elkaar gezet. Veel acteurs hebben inmiddels hun historische kleding gepast. En de repetities voor de verschillende scènes gaan ook van start. Kortom: Den Ham staat aan de vooravond van een nieuwe editie van het Historisch Schouwspel. Een bijzonder theaterspektakel, waarin zo’n 150 deelnemers delen gebeurtenissen uit de eigen Hammer geschiedenis naspelen, op de sfeervol ingerichte historische brink in het centrum van het dorp.

Striekers en donderpreken

Bezoekers gaan op zaterdag 10 december tussen 13.00 en 20.00 uur zo’n 350 jaar terug in de tijd. Een periode waarin natuurgeneeskunst en toverij niet ongewoon was. De toenmalige Schout van Den Ham kon erover meepraten. Hij moest dealen met onder meer Heydenen, die in het dorp amuletten verkochten tegen allerlei kwalen. En de dominee die donderpreken hield tegen hekserij en geneeskrachtige kunsten van één van de dorpsbewoonsters. Maar of in Den Ham ook heksen en waarzegsters woonden? En of de dorpsbewoners van het geloof of bijgeloof waren? Dat zijn vragen waar 10 december antwoord op komt.

Bron: TwenterandLive.nl

ADVERTISEMENT

Pointnews wordt mede mogelijk gemaakt door:

Gerelateerde artikelen