Erepenning voor streektaalvoorvechtster Thea Kroese

Als eerste vrouw in de gemeente Twenterand ontving Thea Kroese zaterdag 15 oktober de erepenning van de gemeente Twenterand. Burgemeester Hans Broekhuizen verraste de Vroomshoopse streektaalvoorvechtster na afloop van de theatervoorstelling Steen voor Steen in Theater Het Punt.

Kroese trad daar op als vertelster. De burgemeester prees haar jarenlange inzet voor de Twentse streektaal. “In de loop der jaren ben je een echt boegbeeld van onze gemeente geworden”, zo verklaarde Broekhuizen de toekenning van de erepenning.

Thea Kroese (1944) is, na voormalig huisarts Gerald Nillessen uit Westerhaar-Vriezenveensewijk, de tweede inwoner van de gemeente Twenterand die de gemeentelijke erepenning heeft gekregen. De Vroomshoopse studeerde in het verleden Frans en stond jarenlang voor de klas. Ze maakte allerlei televisie- en radioprogramma’s voor regionale omroep RTV Oost, dikwijls over streektaal. In 1996 werd Thea Kroese directeur van het zogeheten Van Deinse Instituut, dat onderzoek deed naar heden en verleden van Twente, met veel aandacht voor streekcultuur, volkskunde, streektaal, cultuurgeschiedenis en het landschap van Twente. En nog altijd geeft Kroese lezingen over Twentse en Sallandse gebruiken.

Geweldige ambassadeur

Naast haar talrijke bezigheden als pleitbezorger van de streektaal, deed de Vroomshoopse ook op allerlei andere culturele vlakken van zich spreken. Zo kennen veel Twentenaren haar als de schrijfster van populaire kookboeken als ‘Stip in de pan: de Twentse keuken, vroeger en nu’ en ‘Koken met geschiedenis’. Ze speelde in 2020 in de film ‘De Beentjes van Sint Hildegard’ van Johan Nijenhuis en Herman Finkers. Ze was bovendien vertelster van de lokale theaterproducties ‘De Winterkraaien’ en ‘Steen voor Steen’. Thea Kroese mag met recht een geweldige ambassadeur voor de gemeente Twenterand genoemd worden. Al met al volop redenen voor burgemeester Hans Broekhuizen om haar op zaterdag 15 oktober, in het bijzijn van familie en vrienden, de erepenning van de gemeente Twenterand te overhandigen.

 

ADVERTISEMENT

Pointnews wordt mede mogelijk gemaakt door:

Gerelateerde artikelen