Pluimveebedrijf Schuttert in Varsen verwoest door zeer grote brand, alle 25.000 kippen komen om

Varsen – Een zeer grote brand heeft de kippenschuur van pluimveebedrijf Schuttert aan de Varsenerweg verwoest. De brand werd vanmorgen vroeg rond vijf uur ontdekt door buren, die de brandweer inseinden. Bij aankomst van de eerste bluswagens stond de gehele stal al in brand, en was er geen redden meer aan.

Al vrij snel werd opgeschaald tot het sein zeer grote brand, en naast de brandweer van Ommen kwamen ook de korpsen uit Lemelerveld, Balkbrug, Dalfsen, Nieuwleusen en Hardenberg in actie. De brandweer zette in eerste instantie vol in op het beschermen van nabijgelegen gebouwen, waaronder een woning.

Uitbreiding naar andere bouwwerken kon worden voorkomen. Maar de stal van zo’n 70 meter lang en 30 meter breed is wel volledig verwoest, en deels ingestort. De circa 25.000 kippen die in de stal zaten zijn volgens woordvoerster Saskia Jalving van de Veiligheidsregio IJsselland allemaal omgekomen.

Rond zeven uur vanochtend, twee uur na het ontdekken, heeft de brandweer het sein ‘brandmeester’ gegeven. De brandweer is nu nog druk met het nablussen, wat volgens Jalving waarschijnlijk nog de hele ochtend zal duren. Er zal een mobiele kraan worden ingezet om bij de laatste brandhaarden te kunnen komen.

De rook trok globaal in de richting van Emsland. Omwonenden die last hadden van de rook werden geadviseerd ramen en deuren gesloten te houden en de ventilatie uit te zetten. De brandweer heeft in de omgeving metingen gedaan. En hoewel rook vanzelfsprekend nooit gezond is, zijn er op leefniveau geen verhoogde schadelijke concentraties gemeten. Van asbest was ook geen sprake.

Het is vooralsnog niet bekend wat de brand heeft veroorzaakt, de brandweer zal waarschijnlijk gaan onderzoeken of dit nog achterhaald kan worden. Burgemeester Hans Vroomen arriveerde vanmorgen vroeg om zich te laten informeren, en de familie bij te staan. De Varsenerweg is voorlopig afgesloten ter hoogte van de brand. Niemand raakte gewond.

Foto’s: Enzio Ardesch

ADVERTISEMENT

Pointnews wordt mede mogelijk gemaakt door:

Gerelateerde artikelen