Als eerste Twenterander ooit: erepenning voor dokter Gerald Nillessen uit Westerhaar

Hij stopte op 1 juli 2020 na maar liefst 38 jaar huisarts te zijn geweest in Westerhaar-Vriezenveensewijk. Gerald Nillessen (67) was ook niet zo maar een huisarts, maar een dorpsdokter die veel impact heeft gehad op de Westerhaarse samenleving. Vanwege zijn enorme inzet en betrokkenheid bij de totstandkoming van Kulturhus De Klaampe werd Nillessen in 2007 al koninklijk onderscheiden. Vrijdagmiddag 8 april kreeg de voormalige huisarts uit handen van burgemeester Hans Broekhuizen de allereerste erepenning van de gemeente Twenterand.

Gerald Nillessen en zijn gezin kwamen in 1982 naar Westerhaar. Ze zouden aanvankelijk een jaartje blijven, maar het beviel dusdanig goed dat besloten werd er een eigen huisartsenpraktijk op te zetten. De gemoedelijke sfeer in het dorp en de directe volksaard van zijn inwoners spraken Nillessen meteen aan. Met zijn persoonlijke aandacht voor elke patiënt, zijn niet aflatende werklust, zijn goede gevoel voor humor en zijn uitstekende contactuele eigenschappen werd Gerald Nillessen in de loop der jaren een bijzonder gewaardeerde dorpsdokter.

Als dokter
Gerald en zijn vrouw Emelie sloten Westerhaar in hun hart en omgekeerd gebeurde hetzelfde. Er kwam een eigen tijdelijke praktijk aan de Sibculoseweg en het gezin ging wonen aan de Bremstraat. Niet zelden gebeurde het dat patiënten buiten het spreekuur om bij het woonadres om medische hulp vroegen. Een slaapkamer van het woonhuis was zelfs omgebouwd tot praktijkruimte. Met tal van klachten, soms bebloed met een theedoek om de arm of soms met “pien in de boek”. Later werd er een praktijk geopend aan de Leijdijk in Westerhaar. Hij zette in Westerhaar ruim 400 kinderen op de wereld.

De Klaampe
Naast het harde werken en het drukke bestaan was de sport een uitlaatklep voor dr. Nillessen, met name roeien, hardlopen en voetbal. Nillessen was jarenlang de clubarts van de Westerhaarse voetbalclub Voorwaarts, waarvan hij nog steeds fanatiek supporter is. Liefst zestien jaar lang had Gerald NiIllessen zitting in de Raad van 11 bij carnavalsvereniging De Smoezen. De realisatie van een nieuw medisch centrum in Westerhaar is voor een groot deel te danken aan het vele werk dat dr. Nillessen hierin heeft gestoken. In mei 2007 kon de vlag in top en ging Kulturhus De Klaampe, inclusief medisch centrum, officieel open.

Erepenning
Dr. Gerald Nillessen heeft op de Westerhaarse bevolking een diepe indruk achtergelaten. Het is dan ook niet vreemd dat de gemeenteraad van Twenterand het college opdroeg dr. Nillessen blijvend te eren voor zijn verdiensten voor de inwoners van de gemeente Twenterand in het algemeen en het dorp Westerhaar-Vriezenveensewijk in het bijzonder. Dat heeft ertoe geleid dat burgemeester Hans Broekhuizen op vrijdag 8 april, in het bijzijn van familie en vrienden, de allereerste erepenning van de gemeente Twenterand heeft uitgereikt aan Gerald Nillessen.

Bron: Gemeente Twenterand

ADVERTISEMENT

Pointnews wordt mede mogelijk gemaakt door:

Gerelateerde artikelen