Extra aandacht voor maandelijkse test luchtalarm

Overal in de Nederland klinkt vandaag weer het luchtalarm, precies om 12.00 uur. Om paniek bij onder meer Oekraïense vluchtelingen te voorkomen, besteden gemeenten extra aandacht aan de sirenetest. Dat gebeurt onder meer op sociale media. Ook heeft de landelijke overheid posters verspreid over de test in onder meer Engels, Oekraïens en Russisch.

Elke eerste maandag van de maand wordt het luchtalarm getest. Dat is niet alleen om te zien of ze werken; het is ook de bedoeling dat iedereen het geluid herkent bij een ramp of andere ernstige situatie. De sirenes gaan bij de test 1 minuut en 26 seconden af. Wie de sirenes niet hoort, kan dat melden bij de regionale brandweer. Vorige maand voorafgaand hieraan al een extra waarschuwing gegeven dat het slechts om een test gaat, om te voorkomen dat mensen denken dat het te maken heeft met de oorlog in Oekraïne.

Pas als ze langer en vaker achter elkaar loeien, is er sprake van een alarm. Je moet dan direct naar binnen, ramen en deuren sluiten en elektronische ventilatie uitzetten. Via radio of tv van de regionale calamiteitenzenders wordt dan meer informatie gegeven.

NL-Alert
Een andere manier van de overheid om de bevolking te waarschuwen voor een noodsituatie, is een NL-Alert via de mobiele telefoon. Dat wordt getest op de eerste maandag van juni en december, dus niet deze maandag. Het eerstvolgende testbericht van NL-Alert is op maandag 13 juni, rond 12 uur.

ADVERTISEMENT

Pointnews wordt mede mogelijk gemaakt door:

Gerelateerde artikelen