Meld Misdaad Anoniem; Hoe werkt dat?

Meld Misdaad Anoniem is een onafhankelijke organisatie. De anonimiteit en veiligheid van de melders is voor M. van hoofdbelang. Alleen als de anonimiteit gewaarborgd kan worden stuurt M. de anonieme melding door naar de partners, zoals de politie en andere opsporingsdiensten. De anonimiteit van de melder is voor M. belangrijker dan het oplossen van een zaak.

Bij M. werkt een team van goed opgeleide medewerkers. Ze zijn getraind om jouw anonimiteit te beschermen. De details van je melding worden met zorg doorgenomen. Geef je per ongeluk toch prijs wie je bent? Dan wordt dat niet genoteerd. Informatie die naar jou te herleiden is komt nooit in de melding te staan. De anonimiteit van de melder wordt verder beschermd door technische maatregelen en jurisprudentie. Alleen volledig anonieme meldingen worden doorgestuurd naar onze partners. Zo komen er geen gegevens van jou in het dossier van de verdachte terecht. Je hoeft dus ook niet te getuigen in een rechtzaal.

Ben je de enige getuige?

Voor M. ben je altijd anoniem. Maar ben je ook anoniem voor de persoon waarover je meldt? Gaat de dader niet aan jou denken als hij of zij wordt opgepakt? Die vraag wordt altijd gesteld. Als je de enige getuige bent, maakt M. geen melding.

Anonimiteit bij telefonisch melden

 • Je telefoonnummer is niet te zien
 • M. neemt geen telefoongesprekken op
 • M. noteert geen naam, adres en andere persoonlijke gegevens
 • M. is onafhankelijk en geen politie

Tips voor telefonisch melden

 • Zorg dat je in een ruimte bent waar niemand je kan horen
 • Verwijder het nummer van M. uit de lijst met gekozen nummers
 • Praat met niemand over het feit dat je bij M. hebt gemeld

Anonimiteit bij online melden

 • Je meldformulier wordt versleuteld naar M. verstuurd
 • Alle naar de melder herleidbare gegevens worden verwijderd uit de melding
 • Het ingevulde meldformulier wordt vernietigd en er wordt geen informatie bewaard
 • Zorg zelf voor een goede privacybescherming op je eigen pc, tablet of smartphone

Tips voor online melden

 • Zorg dat je in een ruimte bent waar niemand je kan storen of kan meelezen
 • Praat met niemand over het feit dat je bij M. hebt gemeld
 • Verwijder na afloop je browsergeschiedenis

M. is geen politie

M. is onafhankelijk en geen onderdeel van de politie. Het is daarom niet mogelijk om bij M. aangifte te doen. Hoef je niet anoniem te blijven? Neem dan contact op met de politie via 0900-8844. Heb je direct hulp nodig van de politie, ambulance of brandweer, bel dan 1-1-2.

ADVERTISEMENT

Pointnews wordt mede mogelijk gemaakt door:

Gerelateerde artikelen