Heb jij je rookmelder al schoongemaakt?

Om te zorgen dat een rookmelder goed functioneert, is het van belang dat je deze regelmatig onderhoudt. Een maandelijkse onderhoudsbeurt van je rookmelder kost slechts enkele minuten en zorgt ervoor dat je niet midden in de nacht wakker schrikt van een vals alarm. In dit artikel geven we je een aantal handige tips.

Het belang van onderhoud

Een rookmelder werkt minder goed als er stof aan de binnen- en buitenkant ophoopt. Dit kan ervoor zorgen dat de sensor onterechte meldingen geeft. Als de rookmelder hierdoor onnodig afgaat, is dat natuurlijk vervelend. Het is nog vervelender en zelfs gevaarlijk als stof ervoor zorgt dat je rookmelder niet afgaat als er wél brand is. Daarom is het belangrijk om de rookmelder regelmatig schoon te maken.

Je rookmelder reinigen

Stof je rookmelder 1 keer per maand af met een vochtige doek en maak de melder 2 keer per jaar van binnen en buiten schoon met een stofzuiger. Gebruik hiervoor een opzetstuk met een zacht borstelgedeelte. Draai de rookmelder van de bevestigingsplaat en maak ook de binnenkant en de bevestigingsplaat schoon met de stofzuiger. Bevestig de rookmelder hierna weer op zijn plek en vergeet deze niet te testen met de testknop.

Belangrijke schoonmaaktips

Niet alle producten zijn geschikt voor het schoonmaken van je rookmelder. Dat komt omdat er een kans is dat de rookmelder beschadigt. Houd daarom rekening met deze tips:

  • Gebruik geen reinigingsmiddelen of oplosmiddelen.
  • Spuit geen chemische producten zoals luchtverfrisser of haarlak bij de rookmelder.
  • Zorg ervoor dat er geen water in de rookmelder komt. Gebruik daarom niet te veel water op de vochtige doek.
ADVERTISEMENT

Pointnews wordt mede mogelijk gemaakt door:

Gerelateerde artikelen