Verdere samenwerking SeARCH en De Groot Vroomshoop in modulaire houtbouw

SeARCH en De Groot Vroomshoop willen het gezamenlijk ontwikkelde modulaire houten bouwsysteem verder uitwerken en op grote schaal toepassen. Daartoe hebben de twee partijen een overeenkomst gesloten. SeARCH heeft het systeem al toegepast bij onder andere basisscholen in Amsterdam en Rotterdam.

Architectenbureau SeARCH en aannemer-producent De Groot Vroomshoop hebben het bouwconcept met houtmodules ontwikkeld als antwoord op de vraag naar duurzaam en betaalbaar bouwen. Directe aanleiding vormde een project van SeARCH in 2018, de basisschool Klein Amsterdam.

Naast de noodzaak duurzamer te gaan bouwen, kampt de scholenbouw met een aantal andere uitdagingen. De standaard voor scholen is zowel financieel als ruimtelijk krap, waardoor de materialisering regelmatig te wensen overlaat; daarnaast hebben de kinderen hierdoor, vooral in de grote steden, vaak les in tijdelijke onderkomens, aldus SeARCH destijds.

Duurzaam en snel
Voor Klein Amsterdam bedacht het architectenbureau een “duurzaam en snel alternatief tegen een scherpe prijs.” Het bureau bedacht een systeem met gestapelde modules, waarbij de bovenste module aan een zijde uitkraagt en aan de andere zijde een galerij wordt gecreëerd. Samen met De Groot Vroomshoop ontwikkelde SeARCH een volledig houten, circulair schoolgebouw.

Het werken met prefab modules beperkt de bouwtijd; Klein Amsterdam is gerealiseerd in 11 maanden, van eerste schets tot oplevering. Andere voordelen zijn onder meer dat het schoolgebouw eenvoudig kan worden gedemonteerd, verplaatst, uitgebreid of ingekrompen. Tegelijkertijd bezit het gebouw, aldus SeARCH, de kwaliteit van een permanent gebouw.

Meer projecten
In Rotterdam is in 2019 een tweede, grotere houten basisschool opgeleverd: Het Epos. De school bezit een gymzaal en wijkt in gevelafwerking en uitstraling af van de basisschool in Amsterdam. De houten Modulinn-modules in dit project zijn geoptimaliseerd met onder andere de integratie van luchtkanalen, verlichting en bekabeling, vertelt het architectenbureau.

Bij Klein Amsterdam is inmiddels ook een uitbreiding met twaalf modules in de kleur rood gerealiseerd. Als het schoolgebouw op termijn is verplaatst naar de definitieve locatie, komt er een tweede uitbreiding. Ook andere onderwijsprojecten zijn ondertussen gerealiseerd, in aanbouw of in voorbereiding genomen.

Het bouwconcept leent zich niet alleen voor onderwijsgebouwen, meldt SeARCH, maar ook voor andere gebouwtypologieën. Vanwege de bestaande vraag en de mogelijkheden hebben SeARCH en De Groot Vroomshoop een overeenkomst gesloten om te blijven samenwerken aan verdere optimalisatie en toepassing van de modules.

Andere initiatieven
SeARCH en De Groot Vroomshoop zijn overigens niet de enige combinatie die zich richt op de ontwikkeling en toepassing van modulaire houten bouwsystemen. Zo introduceerde  architect Jurrian Knijtijzer in 2016 een systeem onder de naam Finch Buildings, eveneens geproduceerd door De Groot Vroomshoop. Architectenbureau cepezed en Lister Buildings startten in 2020 Lister Architecture voor grootschalige modulaire woningbouw in hout.

Bron: Architectenweb

ADVERTISEMENT

Pointnews wordt mede mogelijk gemaakt door:

Gerelateerde artikelen