E-step mag dat op de openbare weg?

Hoewel je de elektrische step in Nederland al regelmatig voorbij ziet komen, zijn niet alle e-steps goedgekeurd voor de openbare weg. Je mag alleen de weg op wanneer de step door het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en de RDW is aangewezen als bijzondere bromfiets.

Bekijk hier welke e-steps gekeurd zijn door de RDW en wat de risico’s zijn van het rondrijden met een niet gekeurd voertuig. Alle informatie op deze pagina is afkomstig van Rijksoverheid.nl, ANWB.nl en Vraaghetdepolitie.nl.

Mag je met een elektrische step op de openbare weg rijden in Nederland?

Het gebruik van een elektrische step op de openbare weg is in de regel niet toegestaan. Dit betekent dat je enkel op privéterrein, zoals in je tuin of op een oprit, gebruik mag maken van een elektrische step. Nagenoeg alle e-steps die je op straat ziet rijden, zijn officieel verboden.

Voordat een elektrische step de openbare weg op mag, dient deze gekeurd en als bijzondere bromfiets aangewezen te worden door de RDW. Controleer altijd vooraf bij de verkoper of de e-step gekeurd is.

Wat kan er gebeuren als je op een niet toegestane elektrische step rijdt?

Hiermee loop je het risico op een boete van €280. Daarnaast kan de step in beslag genomen worden. Raak je betrokken bij een ongeval? Dan brengt dit ook financiële consequenties met zich mee, omdat je niet verzekerd bent.

Welke elektrische steps zijn goedgekeurd door de RDW?

Met onderstaande elektrische steps mag je momenteel de openbare weg op in Nederland. Deze e-steps zijn RDW gekeurd en voldoen aan de criteria van een bromfiets of e-bike.

Let op: voor de meeste voertuigen dien je minimaal 16 jaar en in het bezit van een rijbewijs AM te zijn. Het is daarnaast verplicht om je e-step te verzekeren voor je de weg op gaat.

Waarom worden de meeste e-steps niet toegelaten tot de openbare weg?

In Nederland wordt een e-step beschouwd als voertuig. Het keuringsproces voor is een prijzig en tijdsintensief traject. Om deze reden kiezen de meeste producenten ervoor om te wachten op een aanpassing in de regelgeving, in plaats van een aanpassing in hun producten.

In tegenstelling tot de meeste EU-Landen, heeft Nederland nog geen aangepaste wetgeving voor de elektrische step. In Nederland vallen innovatieve voertuigen binnen de categorie ‘bijzondere bromfiets’.

Voor het samenstellen van deze pagina is gebruik gemaakt van onderstaande bronnen:

  • ANWB.nl
  • RDW.nl
  • Rijksoverheid.nl
  • Tweedekamer.nl
  • Vraaghetdepolitie.nl
  • Elektrische-steps.com
ADVERTISEMENT

Pointnews wordt mede mogelijk gemaakt door:

Gerelateerde artikelen