Tot drie jaar cel geëist voor betrokkenheid drugslab sportschool Vroomshoop

VROOMSHOOP – Het Openbaar Ministerie (OM) Oost-Nederland heeft vrijdag 11 februari een celstraf van drie jaar geëist tegen een man en een werkstraf van 200 uur en een voorwaardelijke celstraf van zes maanden (met aftrek van de tijd die zij in voorarrest heeft gezeten) tegen een vrouw. Beiden zouden betrokken zijn geweest bij de productie van synthetische drugs in een sportschool in Vroomshoop.

De man stond ook terecht voor diefstal van stroom, het treffen van voorbereidingshandelingen voor een hennepkwekerij, en het voorhanden hebben van een vuurwapen en munitie.

Om gevaar voor sporters te voorkomen, is snel ingegrepen, zei de officier van justitie tijdens de zitting. Op 29 oktober 2020 kwam informatie binnen dat er mogelijk sprake zou zijn van een drugslab op de locatie van de sportschool, op 1 november volgde een politie-inval. Het laboratorium bleek zich achter een kast te bevinden, die kon worden weggeschoven. Op basis van de grondstoffen die aanwezig waren, hadden er tientallen kilo’s chrystal meth kunnen worden gemaakt, aldus de officier.

In totaal zijn zeven verdachten aangehouden, van wie zich er zes voor de rechter moeten verantwoorden. Deze week stonden alleen de sportschoolhouder en zijn vrouw terecht. De overige zaken waren wel gepland, maar gingen niet door wegens coronaperikelen.

De man zou actief hebben gezocht naar mogelijkheden om ruimte in de sportschool crimineel te exploiteren, ingegeven door financiële nood als gevolg van teruggelopen inkomsten door de coronacrisis. Dat hij dacht dat het om hennepkweek zou gaan, acht de officier ongeloofwaardig, onder meer omdat de man zelf pannen zou hebben aangekocht – die zijn niet nodig voor hennepteelt, wel voor de productie van synthetische drugs. Zijn vrouw zou onmisbaar zijn geweest omdat ze Spaans spreekt. Zij kon zo met de organisatie en de uit Mexico afkomstige “koks” – betrokken bij de drugsproductie – communiceren.

De officier vindt dat de man en de vrouw een actief aandeel hebben gehad in de organisatie; ze hebben de locatie verschaft, hebben geklust, pannen gekocht, goederen binnengebracht, de andere verdachten ontvangen, onderdak verschaft aan andere verdachten, andere verdachten heen en weer gereden. De officier tekende daarbij wel aan de man een grotere rol zou hebben gehad dan de vrouw.

Verslavende werking

De officier stelde dat de verdachten zich schuldig hebben gemaakt aan ernstige strafbare feiten. Met de productie en verkoop van chrystal meth wordt veel geld verdiend. Met dat geld wordt onze samenleving ondermijnd, zei ze. Ze wees verder op de verslavende werking van chrystal meth, en de gevolgen die afvaldumpingen hebben voor het milieu, en de kosten die het opruimen van labs, grondstoffen en afval met zich meebrengen.

De officier: “En wat ik de verdachte die vandaag terecht staat, specifiek kwalijk neem, is dat er sprake is geweest van een chemische fabriek naast onwetende sporters en zelfs een kinderopvang. Als er iets mis zou zijn gegaan, dan zouden de gevolgen desastreus zijn geweest, en dat allemaal alleen voor het eigen financieel gewin.”

Verder diende de officier een ontnemingsvordering in. Ze eist dat de man 10.000 euro terugbetaalt die hij aan zijn criminele activiteiten zou hebben verdiend.

ADVERTISEMENT

Pointnews wordt mede mogelijk gemaakt door:

Gerelateerde artikelen