Spot de patrijs in Twenterand

Een aantal jaren geleden heeft de gemeente Twenterand de patrijs geadopteerd als typische diersoort voor Twenterand. Deze soort heeft te maken gehad met een behoorlijke teruggang in aantallen. De gemeente werkt samen met een kernteam aan het beschermen van de patrijs onder de noemer ‘Wies met de patries’. Inwoners kunnen nu ook meedoen, door patrijzen te spotten in de gemeente.

De laatste jaren is er een aantal initiatieven geweest om de patrijs te ondersteunen, zoals de aanleg van heggen, akkerranden en het bieden van beschutting. Dit jaar start een pilot in Vroomshoop om samen met boeren via diverse maatregelen te zorgen voor een beter leefomgeving voor de patrijs. Ook inwoners kunnen nu meehelpen. De Groene Loper – een initiatief dat diverse groene projecten ontwikkelt in de gemeente – daagt inwoners van Twenterand uit om mee te helpen de patrijzenstand goed in beeld te brengen.

Wat kunt u doen? 

U kunt meehelpen door goed uw ogen open te houden als u in de gemeente Twenterand in de buitenlucht bent. Elke keer als u een patrijs spot, dan geeft u per mail door aan groenelopertwenterand@gmail.com hoeveel u er zag en op welke plek. Dat mag met screenshot van Google Maps, met coördinaten of een duidelijke beschrijving van de plek. De medewerkers van De Groene Loper brengen dit vervolgens in kaart en proberen zo te achterhalen hoeveel patrijzen er binnen de gemeente zijn. Onder de inzenders wordt in het najaar een boek over akkervogels verloot.

(Foto bij nieuwsbericht: Harm Jan Kerssies Vroomshoop)
Bron: Gemeente Twenterand)

ADVERTISEMENT

Pointnews wordt mede mogelijk gemaakt door:

Gerelateerde artikelen