Schaap op de rug? Zet hem weer op zijn poten!

Er worden momenteel weer lammetjes geboren! Dit betekent dat er ook veel hoogzwangere schapen in het weiland lopen. Hierdoor kan het sneller gebeuren dat je een schaap op de rug tegenkomt. Wat kun je nu het beste doen in zo’n situatie?

Een schaap dat op de rug ligt, is een spoedsituatie. Een schaap heeft namelijk meerdere magen die in de verdrukking komen wanneer het dier op de rug ligt. In de pens zitten gassen die er niet uit kunnen wanneer het schaap op de rug ligt. Hierdoor is het van levensbelang dat het dier snel geholpen wordt. Vanwege de dikke vacht en een eventuele zwangerschap is het schaap topzwaar waardoor het niet op eigen kracht overeind kan komen.

Hoe zet je een schaap weer op de poten?

1. Ga ter hoogte van de kop op je knieën zitten. De kop ligt in je schoot
2. Pak nu de voorpoten vast en trek hem langzaam langs je lichaam omhoog totdat het schaap op zijn kont zit
3. Blijf nu achter het schaap zitten en houd hem goed vast onder de oksels
4. Laat het dier even bijkomen en geef het een zetje naar voren
5. Houdt het schaap kort in de gaten zodat hij niet opnieuw omvalt
Neem hier even de tijd voor. Afhankelijk van hoe lang het schaap al op de rug ligt, moeten de organen even bijkomen. Zet je het schaap te snel weer op de poten, dan loop je het risico dat het na drie of vier passen weer omvalt en op de rug ligt.

Plast het schaap kort nadat het weer overeind staat? Dat is een teken dat het dier er (te) lang gelegen heeft. Ook is het belangrijk dat je het schaap níet via de zijkant op de poten zet. Doe je dit wel, kunnen de magen verdraaien.

Op het filmpje kun je zien hoe je de stappen kunt uitvoeren. Het is handig om te weten welk oormerknummer het schaap draagt. Dit tien-cijferig nummer is uniek voor het schaap en kan ons veel vertellen over de locatie waar het dier staat en wie de eigenaar is. Maak hier bijvoorbeeld een foto van, noteer het, of geef het telefonisch door aan de centralist. Kom je er niet uit, of durf je het niet goed aan? Dan is het belangrijk dat je zo snel mogelijk naar 144 belt zodat wij je kunnen doorverbinden met de juiste hulpdiensten.

ADVERTISEMENT

Pointnews wordt mede mogelijk gemaakt door:

Gerelateerde artikelen