Een echte terugwinnaar maakt van afval weer grondstof

Wie grondstoffen terugwint uit afval is een terugwinnaar. Zo luidt de boodschap van de gemeente Twenterand in samenwerking met ROVA. Op maandagmiddag 11 oktober zorgde wethouder Duurzaamheid Martha van Abbema met de symbolische inzameling van een goed gescheiden pmd-container voor de aftrap van de aanpak #Terugwinnaars.

Scheiden van afval gaat in Twenterand al heel goed, maar het kan altijd beter. “Een groot deel van ons afval bestaat uit herbruikbare grondstoffen”, vertelt wethouder Van Abbema. “Helaas zien we vaak dat er ander afval zit tussen de ingezamelde grondstoffen. Zoals plastic bij groenafval of glas bij pmd. Dat, samen met de hoge kosten voor de verbranding van restafval, maakt dat wij samen met ROVA beginnen met de aanpak #Terugwinnaars. Die is vooral gericht op het belang van het goed scheiden van grondstoffen, zodat er geen restafval tussen belandt.

Nieuwe producten

#Terugwinnaars laat zien wat met de goed gescheiden grondstoffen gedaan kan worden, en dat het daarom zo belangrijk is dat er geen vervuiling tussen zit. Oud glas wordt weer nieuw glas en groente-, fruit- en tuinafval (gft) kan omgezet worden in nieuwe duurzame producten, zoals groen gas en compost. Plastic verpakkingen, metalen verpakkingen en drankenkartons (pmd) worden gebruikt voor het maken van nieuwe verpakkingen en bijvoorbeeld bankjes en bloembakken.

Eén vervuilde container

Goed inzamelen is belangrijk. Een vuilniswagen van ROVA leegt per rit de containers van ongeveer zeshonderd huishoudens. Als daar één container met vervuiling tussen zit, dan kan de hele vracht worden afgekeurd. “Dat is niet goed voor het milieu, want er gaan ontzettend veel nuttige grondstoffen mee verloren”, legt Van Abbema uit. “Maar het kost ons als gemeente óók extra geld, want grondstoffen recyclen levert geld op terwijl verbranden van restafval juist geld kost. Uiteindelijk krijgen inwoners daarvoor de rekening gepresenteerd.”

Controle

Om ervoor te zorgen dat inwoners hun afval nog beter gaan scheiden, gaat ROVA Twenteranders die het minder goed doen op hun gedrag aanspreken. “Zo gaan we de komende periode de containers laten controleren op vervuiling door een zogeheten voorloper van de ROVA. Als er iets in de container zit dat er niet in thuis hoort, dan wordt de container niet geleegd. Op een kaartje aan de container wordt de inwoner gevraagd de vervuiling te verwijderen. De container wordt een week later alsnog geleegd.”

Toekomst

De wethouder hoopt dat Twenteranders zich willen blijven inzetten voor het goed scheiden van afval. “Een prettige en duurzame leefomgeving creëren wij niet alleen voor onszelf, maar ook voor de volgende generaties”, licht ze toe. “Laten we er daarom samen de schouders onder zetten en ervoor zorgen dat we goed blijven omgaan met het milieu. Dat is goed voor ons zelf, voor onze kinderen, voor de portemonnee van de gemeente en dus óók die van de inwoners.”

Bron: Gemeente Twenterand

ADVERTISEMENT

Pointnews wordt mede mogelijk gemaakt door:

Gerelateerde artikelen