Politie en NVWA doen onderzoek in Westerhaar

Westerhaar – De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en de politie hebben dinsdag 30 maart 19 vogels in beslag genomen.

Dat gebeurde bij de doorzoeking van 2 woningen en een bedrijfspand in de omgeving van Almelo. Het gaat om putters. De vogels zijn vermoedelijk illegaal in het wild gevangen en bedoeld voor de verkoop. Een gespecialiseerd zoekteam van Defensie trof 7.800 euro aan contant geld aan. Het geld is in beslag genomen.

Alle vogels die van nature in het wild voorkomen in de Europese Unie zijn beschermd. Bezit en verkoop van beschermde vogelsoorten is alleen toegestaan als de dieren aantoonbaar zijn gefokt. Daarom moeten gefokte vogels enkele dagen na de geboorte worden voorzien van een gesloten pootring. Deze pootring moet passen bij de soort en zijn voorzien van unieke informatie. NVWA en politie vermoeden dat een aantal verdachten samenwerkt om illegaal in het wild gevangen vogels van gemanipuleerde pootringen te voorzien om ze daarna als legaal te verkopen. Het onderzoek staat onder leiding van het Functioneel Parket.

Risico illegale handel

Er is een levendige handel in vogels. Helaas ook voor een deel illegale handel. Het kan dan gaan om beschermde inheemse en uitheemse vogels die in het wild zijn gevangen. Door de manier waarop ze worden gevangen en vervoerd sterven veel vogels. Eenmaal in gevangenschap vliegen sommigen zich dood tegen het gaas in een volière waarin ze worden gehouden of komen om door honger omdat ze niet het voedsel krijgen dat ze gewend zijn. Bij de doorzoekingen werden 2 dode putters aangetroffen.

Illegale handel in vogels is een gevaar voor de biodiversiteit en brengt vaak dierenkwelling met zich mee. Daarom pakt de overheid deze illegale handel aan.

Misdaad mag niet lonen

Bij de doorzoekingen is een bedrag aan contant geld in beslag genomen. Door uit voorzorg beslag te leggen op vermogen kunnen verdachten het niet meer wegsluizen. Na een veroordeling door de rechtbank kan het geld dat is verdiend met illegale activiteiten daardoor worden afgepakt. Want misdaad mag niet lonen.

Bron tekst: nvwa.nl

[nggallery id=173]

ADVERTISEMENT

Pointnews wordt mede mogelijk gemaakt door:

Gerelateerde artikelen