Heerlijke winstpartij DOS 37 bij sterk HELIOS

Deventer – Na de spannende Twenterandderby, waarin DOS’37 genoegen moest nemen met een puntendeling, reisde het team van Gerard Kocks en Wilmar Nieuwenhuis deze keer af naar Deventer voor de uitwedstrijd tegen Helios. De Vriezenveners hadden iets recht te zetten en moest er gewonnen worden om de aansluiting met Hulzense Boys en FC Zutphen te behouden. Uiteindelijk zou DOS’37, na een wat moeizame start, relatief eenvoudig afrekenen met Helios, mede dankzij twee treffers van resp. Jillis Goudbeek en Koen Nijkamp en ook Kevin Huzink pikte weer een doelpuntje mee. Al met al een heerlijke winstpartij, middels een klinkende 1-5 overwinning tegen een goed spelend Helios.

Het duel begon direct spannend. Helios zette in de openingsminuten veel druk, wat al in de eerste minuut een schot opleverde dat door doelman Michel Drent gekeerd moest worden. De Deventenaren kregen een goede kans in de derde minuut toen ze de bal in het net kregen, maar het doelpunt werd afgekeurd wegens buitenspel. Deze vroege kansen lieten zien dat Helios vastberaden was om hun thuiswedstrijd te domineren. DOS’37, dat aanvankelijk moeite had om in de wedstrijd te komen, werd wakker geschud door deze waarschuwingen. In de zesde minuut leek het erop dat ze de leiding zouden nemen toen een bal van de lijn werd gehaald door een verdediger van Helios. Beide ploegen zochten naar een opening in de defensie van de ander, wat resulteerde in een levendig spel met mogelijkheden aan beide zijden. Het was echter Helios dat het eerst toesloeg. Na slordig uitverdedigen aan DOS-zijde, belandde de bal in de voeten van Dennis Hettinga, die vanaf de rand van het strafschopgebied laag en precies raak schoot in de linkerhoek. Doelman Drent was kansloos, en zo stond DOS’37 na 18 minuten op een verrassende 1-0 achterstand.

DOS’37 herpakt zich na de achterstand

Na de openingsgoal moest DOS’37 zichzelf hergroeperen, maar Helios bleef gevaarlijk. Verschillende aanvallen van de thuisploeg zorgden ervoor dat doelman Drent alert moest blijven, en de Vriezenveners slaagden er aanvankelijk niet in om hun stempel op het spel te drukken. Hun schoten gingen vaak ver naast of recht in de handen van de doelman van Helios. Het was duidelijk dat DOS’37 moeite had om hun gebruikelijke aanvalsspel te ontplooien, terwijl de Deventer ploeg goed georganiseerd verdedigde en gevaarlijk bleef in de omschakeling. DOS’37 hanteerde echter een hoog tempo en eindelijk veranderde het beeld vlak voor rust. In de 41e minuut kwamen de geel-zwarten dan toch tot scoren. Een lange bal vanuit de achterhoede werd door Jillis Goudbeek ontvangen, die de bal naar Sander Thomas speelde. Thomas combineerde met Koen Nijkamp, waarna de bal opnieuw voor de voeten van Goudbeek belandde. Deze twijfelde niet en schoot beheerst binnen: 1-1. Nog geen drie minuten later sloeg Goudbeek opnieuw toe. Een slecht weggewerkte bal door de Helios-doelman belandde voor de voeten van de scherp spelende aanvaller, die met een schitterend schot direct de 1-2 op het scorebord zette. Binnen een paar minuten had DOS’37 de achterstand omgebogen in een voorsprong, en met dit momentum gingen beide ploegen de kleedkamers in.

DOS’37 loopt na rust uit naar ruime voorsprong

Na de pauze bleef Helios aanvankelijk de bovenliggende partij, maar tot grote kansen leidde dit niet. De verdediging van DOS’37 hield stand, ondanks opnieuw enkele slordigheden in het spel. De Vriezenveners kregen echter steeds meer grip op de wedstrijd en dat leidde in de 55e minuut tot de 1-3. Senna Silva van der Veen gaf een schitterende dieptepass op Koen Nijkamp, die het leer met een strakke punter langs de doelman schoot. Helios leek aangeslagen en vijf minuten later werd hun situatie nog moeilijker toen Kevin Huzink de 1-4 binnenkopte na een fraaie corner van Sander Thomas. Met nog een half uur te spelen had DOS’37 de wedstrijd volledig in handen, waarbij eindelijk alles eens leek te lukken bij de mannen van de trainers Kocks en Nieuwenhuis.

Nijkamp beslist de wedstrijd volledig

Helios probeerde nog wel enigszins terug te komen in de wedstrijd, maar hun aanvallen waren onsamenhangend en zonder scherpte. De grensrechter van Helios leek zijn ongenoegen te uiten richting de toch prima fluitende scheidsrechter Van der Elst uit Dronten, door de vlag neer te smijten en zich buiten het veld op te stellen, wat een beetje symbool stond voor enige wanhoop in het team. DOS’37 bleef daarentegen op zoek naar meer doelpunten en slaagde hier een kwartier voor tijd opnieuw in. Na een assist van Sander Thomas schoot Koen Nijkamp de bal prachtig in de linkerhoek vanaf de rand van het strafschopgebied, waarmee de wedstrijd volledig werd beslist en de 1-5 eindstand werd bepaald. In de slotminuten kreeg het prima voetballende Helios nog enkele mogelijkheden om de score te verzachten, maar Michel Drent liet zich niet verrassen en hield zijn doel schoon. Zo stapte DOS’37 na een moeizame start uiteindelijk overtuigend van het veld als winnaar en keerde het mede door het verlies van Hulzense Boys, als trotse koploper van de tweede klasse H terug naar Vriezenveen. Een knappe prestatie tegen een niet verkeerd voetballend Helios, die o.l.v. trainer Harry Decheiver, zeker nog van zich zal laten horen in 2H.

Volgende wedstrijden

Zaterdag a.s. heeft de selectie van DOS’37 een rustdag, aangezien het volledige programma in het amateurvoetbal volgende week in het teken staat van de districtsbekercompetitie. Zoals bekend heeft DOS’37 zich niet weten te kwalificeren voor de knockoutfase. Er staan enkele interessante bekerpotjes op het programma van teams uit 2H, zo speelt Den Ham dinsdagavond op de Rohorst tegen 4e divisionist DETO en speelt Vroomshoopse Boys donderdagavond op de Bosrand tegen 1e klasser SVZW. Om de juiste vorm te behouden oefent DOS’37 dinsdagavond om 20:00 uur tegen de koploper van de 4e klasse D, het Westerhaarse Voorwaarts op sportpark Twistveen. Zaterdag 2 november wordt de reguliere competitie dan weer hervat en zal er in 2H met speelronde 6 worden begonnen. DOS’37 speelt dan eindelijk weer eens thuis op het eigen Het Midden, tegen Hatto Heim, waarbij de aanvang op het vertrouwde tijdstip van 14:30 uur zal zijn.