Vriezenveense basisschool Shalom trapt E-Waste race af

Woensdagochtend 18 september was op basisschool Shalom in Vriezenveen de start van de zogeheten E-Waste Race. Afvalexpert Daan Klaversma en wethouder Aimée van der Ham waren erbij om het belang van het recyclen van elektronische apparaten uit te leggen.

Wereldwijd belanden er namelijk elk jaar nog miljoenen kilo’s elektronische apparaten bij het restafval. En dat moet uiteraard anders.

De wethouder vertelde de kinderen uit eigen ervaring hoe ze met elektronisch afval omgaat. “Helaas blijft veel van ons elektronisch afval nog thuis liggen”, aldus Van der Ham. “Of erger nog, het wordt weggegooid bij het restafval. Dat is zonde, want veel van deze grondstoffen kunnen we recyclen. Daarom lever ik mijn elektronische apparaten in bij de Milieustraat in Vroomshoop, bij een supermarkt of een bouwmarkt in de buurt. Dat kost niets en dat kunnen onze inwoners dus ook doen.”

Leuk, leerzaam en praktisch
Met de E-waste Race wordt klimaat- en milieueducatie leuk, leerzaam en praktisch. In een gastles leren leerlingen over problemen rondom onze huishoudelijke apparaten. Van slechte arbeidsomstandigheden in het maakproces tot schade aan de natuur. Vervolgens komen de leerlingen zelf in actie door elektronisch afval te verzamelen uit de buurt, kapotte apparaten te repareren en campagne te voeren om beter om te gaan met onze spullen. Voor iedere actie verdienen de scholen punten. Na vier weken wordt de winnaar van de E-waste Race bekendgemaakt. De winnende klas gaat een dag op schoolreis naar techniekmuseum Oyfo.

Recyclen was nog nooit zo leuk én gemakkelijk
Inwoners van de gemeente Twenterand kunnen de scholen helpen door elektronisch afval aan te melden op de website www.ewasterace.nl. Door een postcode in te vullen en aan te geven wat men thuis heeft liggen om te recyclen. Scholieren maken vervolgens een afspraak om het afval thuis op te komen halen. Recyclen was nog nooit zo leuk én gemakkelijk!

ADVERTISEMENT

Pointnews wordt mede mogelijk gemaakt door:

Gerelateerde artikelen