Vliegende start met een kick-off voor de theatervoorstelling Alias Maurits

In het grand café van Het Punt in Vroomshoop vond onder grote belangstelling de kick-off van de theatervoorstelling ‘Alias Maurits’ plaats.

De petit fours met daarop het logo van ’Alias Maurits, een geste van bakker Van der Goot, vielen in de smaak. Het script, een meeslepende epos over oorlog, verzet, liefde, verraad en bevrijding, speelt zich af in Stegeren, Londen, Dachau en Vroomshoop en werd nader toegelicht door schrijver Hans Nieboer.
Regisseur Jennifer Jansen stelde onder veel applaus van de aanwezigen, waarbij de leden van de aan de theatervoorstelling deelnemende Kopergroep van De Harmonie Vroomshoop, de speelsters en speelsters nader voor. Meer dan vijftig rollen zijn ingevuld en dat gebeurde via eerder audities in het theater van Het Punt.

Toen Jennifer Jansen de beide hoofdrolspelers wilde voorstellen, was er even verwarring. Die speler en speelster ontbraken onverwachts. Voorzitter Floris Eising van het organiserende 4 mei comité Vroomshoop stelde voor om buiten Het Punt te kijken of de hoofdrolspelers daar misschien waren. Op dat moment kwam er een legertruck uit de Tweede Wereldoorlog aanrijden met in de cabine naast de chauffeur Rien Lucas de beide hoofdrolspelers. Dat zijn Alfred van der Veen als geheim agent, verzetsman en telegrafist Jaap Beekman, alias Maurits en José Runhaar als zijn vrouw en geheim agente Yolande Unternahrer.

Het was een prachtige entree geheel in stijl en dat ging gepaard met een bijzonder enthousiast onthaal bij de ingang van Het Punt.
In het grand café vertelde Philip Beekman uit Beerta aansluitend een indrukwekkend verhaal over zijn vader verzetsman Jaap Beekman, alias Maurits. De gruwelen in het concentratiekamp Dachau, waar ook Yolande met drie andere geheime agentes een gruwelijk einde vond, bleven niet onbesproken. Philip Beekman nam het initiatief om het doorleefde verhaal over zijn vader bekend te maken, dat als basis diende voor de theatervoorstelling ‘Alias Maurits’.

Ook Remy Denker uit Almelo, voorzitter van de Vereniging voor Experimenteel Radio Onderzoek Nederland, hield een boeiend verhaal. Morse is na vele jaren intensief gebruik als werelderfgoed erkend. Morsecodes speelden tijdens de oorlogsjaren zonder internet of mobiele telefoons een cruciale rol in de communicatie. De Duitse bezetter wilde perse de zendberichten onderscheppen en dat kon dramatische gevolgen hebben.

In Stegeren was de rol van Jaap Beekman door zijn zendactiviteiten als telegrafist uiterst belangrijk in de contacten met het hoofdkwartier van de Raad van Verzet in Londen, ook waar het om droppings ging. Remy Denker overhandigde aan Alfred van der Veen een zendkoffer met daarin een tegoedbon voor een spoedcursus morse om zo zijn rol als Jaap Beekman in ‘Alias Maurits’ levensecht te kunnen spelen.
De groepsfoto in het theater van Het Punt was een levend en aantoonbaar bewijs dat vele vrijwilligers uit Vroomshoop en omgeving ‘Alias Maurits’ metterdaad dragen. Binnenkort starten de repetities onder leiding van regisseur Jennifer Jansen op weg naar vijf geweldige theatervoorstellingen in april en mei van het volgend jaar. Voor andere bijzonderheden: www.aliasmaurits.nl

ADVERTISEMENT

Pointnews wordt mede mogelijk gemaakt door:

Gerelateerde artikelen