Heb jij al een CO melder thuis

Heb jij al een CO melder thuis hangen. CO-vergiftiging komt vaker voor dan je denkt. Reden te meer om een CO melder te plaatsen.

Wat zijn de oorzaken van een CO-vergiftiging?

Een CO-vergiftiging komt voornamelijk voor in de woonomgeving en kan door verschillende oorzaken ontstaan:

‍Koolmonoxide komt vrij bij een onvolledige verbranding van organische brandstoffen (zoals olie, aardgas, benzine en hout) die in het merendeel van de verwarmingstoestellen in de Nederlandse huishoudens als brandstof worden gebruikt. Een slecht onderhouden, defect of verkeerd gemonteerd verwarmingstoestel, zoals een kachel, geiser, cv- of combiketel, hybride warmtepomp of rookgasafvoer is meestal de oorzaak van het vrijkomen van het zeer giftige koolmonoxide. Om deze ongelukken met CO te voorkomen, geldt sinds 1 april 2023 nieuwe wetgeving. Vanaf dan mogen alleen CO-vrij gecertificeerde installatiebedrijven aan gasverbrandingstoestellen werken.

Er wordt vaak gedacht dat een nieuwe cv-ketel geen CO-vergiftiging kan veroorzaken. Helaas klopt dit niet. In de praktijk is te zien dat bij ongeveer de helft van de CO-vergiftigingen een moderne, nieuwe cv-ketel de oorzaak is.

Een kachel of openhaard wordt soms gebruikt als een allesbrander, waardoor er op een verkeerde manier gestookt wordt. Dit zorgt ervoor dat de afvoerkanalen en de schoorsteen een stuk sneller vervuild worden. Hierdoor kunnen er verbrandingsgassen als koolmonoxide in je huis komen. ‍

‍Verbrand nooit gas, olie of hout in een afgesloten ruimte. Dit kan tot koolmonoxide leiden. Voorbeelden hiervan zijn: het gebruik van gasheaters in een schuur of afgesloten partytent of barbecueën in huis.

‍Een pelletkachel maakt gebruikt van houtstofkorrels, die zijn samengeperst tot kleine pellets. Wanneer er geen volledige verbranding plaatsvindt kan er een een CO-vergiftiging ontstaan. Let op: ook de houtpallets zelf kunnen koolmonoxide produceren!

‍Een CO-vergiftiging kan ook ontstaan als de afvoer- en schoorsteenkanalen niet goed zijn geïnstalleerd of beschadigd zijn. Goed onderhoud van de afvoerkanalen en schoorsteen zijn daarom erg belangrijk.

‍In een kleine, slecht geventileerde ruimte, zoals op een boot, tent, of een caravan of camper is het risico op een CO-vergiftiging ook groot. Gebruik in deze ruimte nooit een gaspit als verwarming. Ventileer deze ruimtes daarnaast altijd en hang een CO-melder op.

‍Wil je meer informatie over koolmonoxide? Kijk dan op https://www.brandweer.nl/onderwerpen/koolmonoxide/

Wat doe jij als
de CO-melder afgaat?

1 Waarschuw je huisgenoten

2 Ga direct naar buiten

3 Bel het alarmnummer 112

ADVERTISEMENT

Pointnews wordt mede mogelijk gemaakt door:

Gerelateerde artikelen