De gemeente Twenterand streeft naar inclusiviteit. Dat betekent dat iedereen zoveel mogelijk mee moet kunnen doen. Dat geldt ook als het gaat om goed werkgeverschap. De afgelopen jaren haalde de gemeente steevast het PSO-keurmerk van TNO. PSO staat voor Prestatieladder Socialer Ondernemen. Drie keer op rij stond Twenterand op de hoogste trede. Dit jaar is er zelfs het predicaat PSO 30+. Dat betekent dat meer dan 30 procent van het personeel bestaat uit mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.
Wethouder Aimée van der Ham gaat onder meer over sociale zaken bij de gemeente Twenterand. Ze is blij met het nieuwe keurmerk. “We zijn al jaren een werkgever waar we niet kijken naar iemands beperking, maar naar wat iemand wél kan”, vertelt de wethouder. “Wij bieden graag een plek aan werknemers die het beste uit zichzelf willen halen. Ook mensen met een begeleidingsbehoefte zijn bij ons van harte welkom. We vinden dat iedereen binnen zijn mogelijkheden een fijne werkplek verdient. Dat staan we voor en dan moet je zelf ook het goede voorbeeld geven.”
Op hun plek
De wethouder ziet het keurmerk als bewijs dat de gemeente nog steeds de juiste weg kiest als het gaat om de samenstelling van het personeelsbestand. “Wij waren zo ongeveer de eerste gemeente in Nederland met dit keurmerk”, weet Van der Ham. “We scoren steevast goed. Dit jaar scoren we nóg hoger en krijgen we zelfs het PSO 30+ keurmerk. De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat die stijging komt doordat de voormalige Soweco-medewerkers nu ook bij ons werken. Onderaan de streep gaat het niet om die cijfers. Wij zijn gewoon supertevreden met zulke goede mensen en zien dat ze bij ons op hun plek zijn.”