Elke dag gebruiken we per persoon gemiddeld 120 liter drinkwater. Dit water gebruiken we natuurlijk niet alleen om te drinken, maar ook om te douchen, in bad te gaan of om de tuin mee te sproeien. Met een paar kleine aanpassingen rond het huis kun je vele liters drinkwater besparen. Dat is goed voor de natuur én voor je portemonnee. Hieronder vind je een aantal tips. Voor badkamer, keuken en tuin.
De douche is vaak de grootste drinkwaterslurper in huis. Bij een gemiddelde douchebeurt van 8 minuten verbruik je al snel 70 tot 80 liter drinkwater. Douche twee minuutjes korter en je bespaart al ruim 15 liter kraanwater! Een waterbesparende douchekop bespaart nog eens 20 procent water. Ook een oude wc – zonder een kleine en grote spoelknop – verbruikt vaak meer water dan nodig. Leg dan bijvoorbeeld een fles water in de stortbak. Daardoor past er minder water in en bespaar je die hoeveelheid bij elke spoelbeurt.
De keuken
Als je gaat afwassen duurt het even voordat het water warm is. Het koude water dat je dan wegspoelt is natuurlijk wél bruikbaar. Je kunt het opvangen en gebruiken voor de thee of de planten. Afwassen met de vaatwasser is overigens vaak efficiënter dan wassen met de hand. Nieuwe vaatwassers zijn vaak ook een stuk zuiniger dan oude vaatwassers. Soms scheelt het zelfs honderden liters per jaar. Als je toch met de hand afwast, laat dan de kraan niet lopen maar gebruik een teil voor het wassen en afspoelen.
De tuin
Er komen steeds vaker droge periodes. Dat zie je al snel in de tuin. Maar je kunt er wel iets aan doen. Vervang tegels door groen, koppel je regenpijp af en plaats een regenton. De tuin besproeien met water uit de regenton bespaart al snel 700 liter paar jaar. Bewater je tuin buiten de zonuren, dan verdampt het water niet zo snel. Als je een gieter gebruikt, dan krijgen de planten zo direct mogelijk water. Geef planten niet te veel water. Overbewatering is schadelijker dan droogte. Verwijder regelmatig onkruid, want ook onkruid verbruikt water.
Bron: Twenterand.nl