Leergeld Twenterand is eind 2024 vijf jaar operationeel en lid van Leergeld Nederland, een eerste lustrum dus. In die tijd is de stichting gegroeid en bekend geworden zodat nu al zo’n 850 keer per jaar kinderen uit Twenterand geholpen worden. En eigenlijk is dat in vier jaar bereikt. Want in 2020 kon er niets vanwege corona.
De hulp betreft kinderen tussen 4 en 18 jaar uit gezinnen waar het financieel even lastig gaat en de ondersteuning is er op het gebied van onderwijs, cultuur, sport en welzijn, heel breed dus opdat ook deze kinderen zich breed kunnen ontwikkelen. “Alle kinderen moeten kunnen meedoen” is de missie van Leergeld Twenterand want nu meedoen is straks meetellen. Daar verwijst ook de naam “Leergeld” naar. Als kinderen zich niet kunnen ontwikkelen en door financiële problemen soms letterlijk aan de zijlijn staan, dan zal de maatschappij daar later leergeld voor moeten betalen.
Leergeld Twenterand is de afgelopen vijf jaar gegroeid van 3 naar 15 vrijwilligers, waaronder zes intermediairs en twee coördinatoren, dat zijn de mensen die bij een gezin thuis komen om te overleggen als er een hulpvraag bij de stichting binnenkomt. U hoeft dus niet naar een loket. In het gesprek thuis aan de keukentafel wordt besproken hoe kinderen het best geholpen kunnen worden.
Leergeld Twenterand is een onafhankelijke stichting met een ANBI status die financieel gesteund wordt door de gemeente Twenterand, door het ministerie van sociale zaken en werkgelegenheid, door diverse fondsen en door lokale gulle gevers. De stichting vormt samen met 113 andere onafhankelijke leergeld stichtingen de Vereniging van Stichtingen Leergeld in Nederland. Deze vereniging is vertegenwoordigd in 77 procent van de Nederlandse gemeenten en alle stichtingen samen hebben vorig jaar bijna 515.000 keer hulp verleend aan 180.000 verschillende kinderen.
Hulp vragen moet makkelijk zijn en dat kan ook door te bellen naar één van de coördinatoren onder nummer 06-39743797, door een mailtje te sturen naar info@leergeldtwenterand.nl, of door direct een aanvraagformulier in te vullen op https://www.leergeldtwenterand.nl. Op die website staat ook beschreven welke hulp kan worden aangevraagd. Vaak is er meer mogelijk dan je in eerste instantie denkt.