Onder grote belangstelling heette Gerlo Teunis, voorzitter van de Oudheidkundige Vereniging Den Ham-Vroomshoop, de vele gasten welkom die de opening van de tentoonstelling ‘Van vervening tot industrialisatie Vroomshoop’ kwamen bijwonen.
De zaal puilde uit toen vervolgens Hans van Overbeeke, oud-burgemeester van de voormalige gemeente Den Ham, de opening verrichtte. Hij hield een aangrijpend betoog hoe onder zijn burgemeesterschap (van 1986 tot 1994) het dorp Vroomshoop kans zag vanuit grote werkloosheid omhoog te krabbelen, en zich daarna ontwikkelde van een armoedig tot een ‘gewoon’ dorp. Het kanaaldorp dat nog steeds in beweging is, nu ook Vroomshoop-Oost zich uitbreidt.
Onder de aanwezigen waren afgevaardigden van andere historische verenigingen, de Stichting Levend Vroomshoop, de Dorpsraad Vroomshoop-Geerdijk, en de buren van het Expositiehuis Den Ham. Ook gaven oud-voorzitters van de vereniging, als Freek Miskotte, Cor Boom en Klaas Palstra acte de présence. De laatste is de initiator van de tentoonstelling en werd geïnterviewd door de lokale omroep Delta TV dat opnames van de opening maakte.
De tentoonstelling is tot 1 februari 2025 is te bezichtigen in het Middendorpshuis, Grotestraat 4 te Den Ham. De openingstijden zijn op woensdag tot en met zaterdag, van 14 – 16 uur. Dan is ook het Expositiehuis te bezichtigen.
De expositie laat in zes stappen zien hoe de geschiedenis van het jonge Vroomshoop verliep. Het dorp ontstond in het midden van de 19e eeuw, als veenarbeiders zich in het dorp vestigen. Omstreeks 1900 is de veenafgraving vrijwel voltooid. Boeren uit het noorden van het land lieten de werkeloos geworden veenarbeiders het land omspitten waardoor vruchtbare dalgrond ontstond. Maar toen een kwart eeuw later de mechanisatie in de landbouw op gang kwam, moesten de arbeiders opnieuw op zoek naar ander werk.
Dat lukte omdat een deel van de arbeiders werk vond in eigen dorp, zoals bij een hoefijzerfabriekje, de houtbedrijven van Van der Kolk en De Groot, en speelgoedfabriek Sio dat houten speelgoed produceerde. Ook vond men werk in de textielindustrie in Twente, bij o.a. Jansen en Tilanus in Vriezenveen en Bendien-Smits in Almelo. Later ontstonden in Vroomshoop meubelfabriek De Toekomst (lokaal bekend als De Staalmeubel), scharenfabrieken Hammersfahr en Henckels Zwillingwerk, en de EVA-matrassenfabriek (later Eastborn). In hun kielzog vestigden zich ook toeleverings- , transport- en handelsbedrijven.
Er werd door gemeente, provincie en rijk veel energie gestopt in het bestrijden van de werkloosheid, overigens met wisselend succes. In de jaren 80 was die heel groot, maar daarna ging het weer crescendo, en ontstonden de industrieterreinen Linderflier, De Sluis en recent Vroomshoop-Oost. De diversiteit is groot, met daarbij ook veel startende ondernemers. Vroomshoop is een ‘gewoon’, maar ondernemend dorp geworden.