Op de tweede plaats eindigde CBS de Wiekslag uit Bruchterveld en op de derde plaats OBS De Regenboog uit Slagharen. Wethouder van der Ham: “In totaal hebben de deelnemende scholen 4.525 apparaten ingezameld. Dat is heel erg veel. Ik ben ontzettend trots dat de jonge inwoners van onze gemeente zich zo inzetten voor hergebruik en recycling.”

Punten voor reparatie

Van computers en strijkijzers tot keukenmachines en haardrogers: alles mocht in de bolderkar die de leerlingen uit groep 6 meenamen door de straten. Per ingezameld item of kabel kregen ze punten. Ook leverde het punten op als ze apparaten lieten repareren. Alle scholen in Twenterand hebben in totaal wel 15 apparaten via Marktplaats doorgegeven waarmee deze apparaten een tweede leven kregen.

Iedereen hielp mee

De kinderen van CBS De Fontein pakten het groots aan: ouders hielpen actief mee en afgeladen karren werden bij de milieustraat in Vroomshoop gebracht. Eén van de ouders vertelt: “Ik had een hele grote bus waarmee we langs de huizen gingen en dat was maar goed ook. Hij zat tot het plafond gevuld.” Ook de organisatie viel het op dat deze basisschool veel inzamelde. Daan Klaversma, projectmanager van Race Against Waste, vertelt: “Elke keer als er een melding binnen kwam, betwijfelde ik of ze wel het juiste aantal hadden doorgegeven. Maar de foto’s als bewijs vertelden me keer op keer dat deze school écht heel actief was met inzamelen.”

E-Waste Race in Twenterand

Op dit moment wordt meer dan de helft van de elektronische apparaten (e-waste) in Nederland niet op de juiste manier ingezameld. Zo worden items vaak bij het restafval gegooid waarna het wordt verbrand. Ook worden elektronische apparaten die stuk zijn op zolder of in een la bewaard. De E-Waste Race moedigt kinderen, hun familie en de buurtbewoners aan om bewuster om te gaan met hun elektronische apparaten. De race begon met interactieve gastlessen over het belang van de circulaire economie. Zo weten ze nu dat minder of bewust kopen, hergebruiken, repareren en gescheiden inzamelen enorm belangrijk is!

Inzamelen kan nog steeds!

Heeft u elektronische apparaten die u kwijt wilt? U kunt ze kosteloos inleveren bij een supermarkt of bouwmarkt in de buurt of bij de milieustraat in Vroomshoop.