Twenterand steunt initiatief voor kruidenrijk grasland

De gemeente Twenterand stelt 10.000 euro beschikbaar voor verduurzaming van de lokale landbouw. Samen met een eigen bijdrage van de Twenterandse boeren kunnen zij hiermee ruim 65 hectare gewoon grasland omzetten naar kruidenrijk grasland. Dat is goed voor de biodiversiteit, verbetert de bodem en heeft minder bemesting nodig dan traditionele grasmengsels.

LTO Nederland en Urgenda hebben sinds 2020 de krachten gebundeld om boeren te helpen verduurzamen. Deze actie heet 1001 Hectare Kruidenrijk Grasland. Dankzij financiële steun, nu dus ook van de gemeente Twenterand, kunnen boeren tegen gereduceerde tarieven kruidenrijke grasmengsels aanschaffen en worden ze begeleid bij het inzaaien. Hierdoor wordt de prijs vergelijkbaar met die van traditionele grasmengsels.

Insecten en vogels
Kruidenrijk grasland bestaat uit verschillende bloeiende kruiden en grassen. Dat is goed voor de bodem, de insecten en dus ook voor de vogels. Door het diepere wortelstelsel worden voedingsstoffen en water beter vastgehouden. De bloeiende kruiden en grassen trekken bovendien insecten en daarmee ook meer vogels aan. Kruidenrijk grasland heeft bovendien minder mest nodig, omdat vlinderbloemige planten stikstof uit de lucht binden.

Goede stap
“Met onze gemeentelijke bijdrage kunnen we, samen met landbouworganisatie LTO, iets goeds doen voor de landbouw”, legt wethouder Arjan Hof uit. “Door gewoon grasland te veranderen in kruidenrijk grasland investeren we in meer verschillende planten en een gezondere grond. Dit is een goede stap naar duurzamere landbouw, waar zowel boeren als de natuur beter van worden”, aldus Hof.

Voor alle Twenterandse boeren
Deelname voor boeren is uiteraard op vrijwillige basis, kruidenrijk grasland is namelijk niet geschikt voor elk boerenbedrijf. Om gebruik te maken van deze regeling is het niet nodig lid te zijn van LTO, hierdoor kan door alle Twenterandse agrarische ondernemers gebruik gemaakt worden van de regeling. De regeling verloopt via Urgenda en LTO Nederland via de site www.1001ha.nl.

ADVERTISEMENT

Pointnews wordt mede mogelijk gemaakt door:

Gerelateerde artikelen