Politie krijgt toestemming om automatische drone in Twente te mogen testen

Enschede – Alle seinen staan op groen om de automatische drone binnen het publiek domein te gaan testen. De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) heeft daarvoor een belangrijke ontheffing verstrekt. Deze ontheffing maakt het mogelijk om rondom de voormalige vliegbasis Twente te testen met het automatisch vliegen buiten het zicht van een piloot.

Daarnaast mag de drone binnen het zicht van aangewezen collega`s binnenkort ook worden getest bij daadwerkelijke hulpverlening. Het doel van deze pilot is om de meldkamer bij noodsituaties sneller te voorzien van een situatiebeeld om zo beter de juiste hulpverlening te kunnen sturen.

bij de voormalige vliegbasis Twente mag er nu verder worden getest met het zelfstandig en buiten zicht van een piloot vliegen (Beyond Visual Line of Sight) in het luchtruimklasse G. De drone vliegt automatisch, maar een gediplomeerd piloot houdt de vlucht in de gaten en kan ingrijpen als dat nodig is. Op dit moment mag daarbij nog niet boven bebouwd gebied worden gevlogen. De drone mag daarnaast binnenkort ook voor het eerst worden getest bij daadwerkelijke hulpverlening. Dit gebeurt dan vanaf de locatie van het incident waarbij binnen het zicht van aangewezen politiecollega`s wordt gevlogen (Extended Visual Line of Sight). Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn bij de zoektocht naar vermiste personen in landelijk gebied.

om te zorgen voor een veilige vlucht. Op het incident zelf zijn we alleen gericht op het verstrekken van een actueel beeld om de juiste hulpverlening te kunnen sturen. Vervolgens gaat de drone zo snel mogelijk weer terug naar zijn oplaadstation. Het verzamelen, de opslag van en de toegang tot de camerabeelden van de automatische drone voldoet aan de wettelijke eisen van de privacywetgeving. Dit betekent bijvoorbeeld dat beelden na 28 dagen (vier weken) automatisch worden verwijderd. Als de politie beelden heeft van een misdaad en deze beelden kan gebruiken bij opsporing en vervolging, dan mogen die beelden soms langer bewaard worden.

Toewerken naar inzet boven bebouwd gebied
De kennis en ervaring die de komende periode dankzij de inzetten wordt vergaard helpt ons om veilig en volledig toe te werken naar de volgende stap binnen de pilot. In deze fase willen wij straks ook gaan testen boven bebouwd gebied. Dit gaat naar verwachting gebeuren vanaf het politiebureau in Nijverdal. Wanneer deze fase start is nog onbekend.

ADVERTISEMENT

Pointnews wordt mede mogelijk gemaakt door:

Gerelateerde artikelen