Het Russisch Vocaal Ensemble sluit met en afscheidsconcert een memorabele periode af

Het Russisch Vocaal Ensemble kent de Pniëlkerk in Almelo als thuisbasis waar de zangrepetities worden gehouden. Dat is al vijftien jaar het geval en daarvoor werd na de oprichting in 2006 twee jaar onderdak gevonden de Windmolenbroek in Almelo. Cor Bal was tot 2010 de eerste dirigent van het Russisch Vocaal Ensemble, waarna Marijke Molhoek het stokje kortstondig overnam. Sinds begin 2012 staat het koor alweer vele jaren onder de bezielende leiding van de in Rusland geboren en opgegroeide dirigent, componist en arrangeur Nadja Fedosova uit Vriezenveen. Bij de repetities op de maandagavonden werd menige noot gekraakt.

Vele geïnspireerde en ook aansprekende optredens hebben er in de loop van de tijd plaatsgevonden in de regio en ook daarbuiten, zoals in Groningen, Veenendaal en de Duitse plaatsen Iserlohn en Bocholt. Koorrepertoire uit de Byzantijnse en Slavische traditie werd ten gehore gebracht, waarbij ook verschillende concerten in Vriezenveen en Vroomshoop werden gegeven. Vele uitvoeringen vonden op vele plaatsen in de regio en daarbuiten plaats. Dat ging vaak in combinatie met andere koren of muziekgezelschappen, zoals de New Valley Singers, het gospelkoor El Shaddai, het Shantykoor de Oostvaarders het vrouwenkoor Mille Coroni, het fanfareorkest Wilhelmina en het dubbelkwartet G-Groot, het Nederlands Politie Orkest en last but not least het Russische Muziek Ensemble Troika. Ook werden er van tijd tot tijds kerkdiensten door het koor opgeluisterd. De opbrengsten van de concerten gingen naar minder bedeelde kinderen in Oost-Europese en Afrikaanse landen.

Jarenlang bewoog het ledental van het Russisch Vocaal Ensemble zich op het niveau van zo’n twintig amateurzangers, die garant stonden voor een hoog vocaal niveau. Helaas liep tijdens en na de coronacrisis het ledental aanmerkelijk terug. Momenteel telt het koor nog elf leden en dat is te weinig om op een financieel gezonde basis verder te gaan. Het bestuur heeft dan ook onlangs met pijn in hart besloten dat er na 17 jaar een eind komt aan een mooie periode van het Russisch Vocaal Ensemble. Her realisme wint het van het verlangen om die prachtige indringende Slavische en Byzantijnse koorzang ten gehore te blijven brengen.

Op vrijdagavond 14 juli aanstaande weerklinken nog een keer de liederen van het Russisch Vocaal Ensemble bij een afscheidsconcert. Die wordt, hoe kan het ook anders, gehouden in Pniëlkerk in Almelo op het adres Rembrandtlaan 352 in Almelo en begint om 20.00 uur. De toegang is gratis en er wordt na afloop wel een collecte gehouden om de onkosten te bestrijden. Het koor kennende zal het tijdens dit allerlaatste concert als een requiem nog één keer tot grote (toon)hoogte stijgen. Zo kan er in stijl na een bewogen periode afscheid genomen worden van het trouwe publiek en van elkaar als koorleden.

ADVERTISEMENT

Pointnews wordt mede mogelijk gemaakt door:

Gerelateerde artikelen